Sremska Mitrovica – Edukativnim predavanjem održanim u Gradskoj kući danas je u Sremskoj Mitrovici obeležen Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine.

Predavanje su organizovali profesori Prehrambeno šumarske i hemijske škole, a pratilo ga je više od 70 učenika viših razreda osnovnih škola sa teritorije grada. Domaćin predavanje bila je Gradska uprava za obrazovanje.

„Danas obeležavamo Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine koji se slavi u celom svetu 26. januara sa ciljem da se istakne upravo značaj obrazovanja o očuvanju zdrave životne sredine. Sve od vrtića do univerziteta obrazovanje o ovoj temi je izuzetno značajno, opšti principi i kriterijumi moraju biti usvojeni kod svakog pojedinca da bi bilo efekta. Naš grad, pa i čitava država ulaže napore u ovoj oblasti, jer mi vidimo da postoje reciklažna ostrva, posebni kontejneri, ali nema pravog efekta dokle god se svest ljudi ne promeni i kultura življenja ne bude na odgovarajućem novou“, rekla je Marijana Artukov, profesor stručnih predmeta u Prehrambeno – šumarskoj i hemijskoj školi.

Ispred Gradske uprave za obrazovane predavanu je prisustvovala načelnica iste, Mirjana Pjevac.

„Grad Sremska Mitrovica se trudi da zaista sve značajne datume obeleži, pa evo i danas to činimo. Cilj Gradske uprave za obrazovanje zajedno sa Srednjom Prehrambeno – šumarskom i hemijskom školom koja obrazuje između ostalog i tehničare zaštite životne sredine, jeste da probudimo svest dece o značaju očuvanja životne sredine, da naučimo da prirodu pravilno „koristimo“, a ne samo da crpimo njene resurse“, rekla je kratko načelnica Pjevac.

Predavanje je održano u okviru projekta „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ koji sprovodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice.

Možda Vam se svidi i