Mitrovčani obeležili Nacionalni dan bez duvana

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U Srbiji se već duže od 20 godina svakog 31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvana. Aktivnosti u okviru obeležavanja ovog datuma upozoravaju javnost na štetne efekte upotrebe duvana, kao i izlaganja duvanskom dimu.

Ovogodišnji slogan Nacionalnog dana bez duvana „Odrasli puše i mene guše“ posebno naglašava opasnost kojima su mladi izloženi udisanjem duvanskog dima iz okruženja.

Izloženost duvanskom dimu uzrokuje brojne ozbiljne bolesti, kao što su rak pluća, infarkt miokarda, moždani udar, srčanu smrt, nastanak i pogoršanje astme i drugih oboljenja disajnih organa. Deca izložena duvanskom dimu češće oboljevaju od akutnih i hroničnih upala donjih respiratornih puteva, infekcija srednjeg uha, imaju češće asmatične napade koji su jačeg intenziteta.

Izloženost duvanskom dimu predstavlja profesionalni rizik za ugostiteljske radnike kome su oni izloženi tokom radnog vremena, te je njima potrebno obezbediti zdravu i bezbednu sredinu.

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica i Crveni krst priključili su se, kao i svake godine, obeležavanju ove kampanje i realizovali niz aktivnosti.

Predavanje na temu „Pušenje ili zdravlje, odlučite sami“ Centra za promociju zdravlja održano je u Srednjoj ekonomskoj školi „9. maj“, gde je ujedno bio postavljen štand sa štampanim zdravstveno – vaspitnim materijalom. Na štandu su učenici mogli da se posavetuju sa zdravstvenim radnicima i vršnjačkim edukatorima Crvenog krsta o štetnosti pušenja.

U prostorijama Crvenog krsta održana su predavanja, test znanja i kreativne radionice na istu temu namenjeni učenicima VI razreda osnovnih škola „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Jovan Popović“.

You may also like