IN MEMORIAM JOSIP JOCA MATKOVIĆ 1936-2018.

Od strane Ozon
0 komentar

U ponedeljak 3. decembra 2018. godine prestalo je da kuca srce Matković Josipa-Joce, jednog od najboljih fudbalera u istoriji „Radničkog“ fudbalskog kluba iz Sremske Mitrovice.

Matković Josip rođen je 1936. godine u Sremskoj Mitrovici, u velikoj familiji Matković, koja je bila jedan od stubova i oslonaca FK „Radnički“. Njegova braća Voja, Draga i Stevica igrali su uspešno za „Radnički“.

Rođen je u Hesni gde je proveo i najveći deo svog života. Počeo je da igra fudbal kao i svi Hesnerci u podmlatku „Radničkog“ 1952. godine,

Od tada pa sve do završetka svoje igračke karijere, koju je uspenšo završio u sezoni 1970/71 u Novosadsko-sremskoj ligi, učestvovao je u mnogim pobedama „Radničkog“, osvajanjima titula i prvenstava i donosio je neizmernu radost i veslelje navijačima i članovima radničkog kluba u Hesni.

Za prvi tim „Radničkog“ zaigrao je 1954. godine. U tom timu su igrali: Hornung Franja Gugila, Davidović Đorđe-Đusa, Davidović Miško, Čajka Nikola, Petko Zvonko, Veliki Vlada, Trifunović Čeda, Trenčanin Joca, Papa Josip-Kurkelja, DŽunja Vlada, Živković Miloš-Bateta, Horvat Andrija-Unra, Parmaković Pera, Perge Ivan-Bembe Obrat Ivan, Sekulić Ante-Levator i Kirš Ivan, Župunski Živorad-Nane, Jos Ivica.

Matković Joca igrao je u timu koji je u Hesni doneo prvu titulu prvaka Sremske lige 1956/57.

Igrao je u generaciji „Radničkog“ koja je 1966/67 osvojila prvenstvo Vojvođanske lige i plasirala se u Srpsku ligu.

Bio je aktivan i nije napuštao „Radnički“ nakon završetka igračke karijere. Postaje trener prvog tima „Radničkog“ 1971. godine. Punih 29 godina osim kratkih prekida, do leta 2000. godine, bio je trener u svim selekcijama „Radničkog“. Najviše vremena proveo je kao trene podmlatka „Radničkog“. Voleli su ga, poštovali i slušali mnogi mladi fudbaleri, kojima je prenosio svoje bogato fudbalsko znanje i iskustvo. Posle svake utakmice okupljao je igrače podmlatka, savetovao ih je i učio da budu pravi fudbaleri, ljudi, Henserci.

Radio je u Fabrici Namšetaja 1. Novembar gde je jedno kratko vreme vodio FK „1. Novemvar“ koji je bio filijala i drugi tim „Radničkog“.

Podatak da je 1951. godine postao aktivan i nezamenjiv član „Radničkog“ i da je 20 godina igrao i uspšeno branio boje hesnerskog kluba, da je 29 godina bio trener i član uparve „Radničkog“ od 1971. do leta 2000. godine, govori koliko je bila njegova velika ljubav prema „Radničkom“ i Hesni, koja je trajala skoro 50 godina

Josip Joca Matković bio je i ostao igračka i trenerska legenda mitrovačkog Radničkg.

Matković Joca će ostati u najlepšim uspomenama i sećanjima svih članova „Radničkog“.

Sahrana Josipa Matkovića odražaće se u sredu 5. decembra 2018. godine u 13 časova na katličkom groblju u Sremskoj Mitrovici.

Piše: Jovica Stević

Možda Vam se svidi i