Geotermalna energija konačno će grejati Mačvane

Od strane Ozon
0 komentar

Termalni izvor u Bogatiću Posle skoro četiri decenije, otkad je otkrivena prva bušotina termomineralne vode u Mačvi, konačno počinje njena primena za grejanje javnih ustanova. U Bogatić su dopremljene cevi za prvi toplovod.

Radovi će početi čim vremenske prilike dozvole, a toplovod će koristiti kapacitet termalne bušotine BB 1, temperature 76 stepeni. To je jedinstven projekat grejanja na geotermalnu energiju u Srbiji, čija je vrednost oko 120 miliona dinara.

Obuhvaćeni su objekti Predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, zgrada opštine, suda, Cenra za socijalni rad, JKP Bogatić i policije.

Biće to otvoreni sistem grejanja sa podstanicama u svakom od navedenih objekata sa izmenjivačima bez klasične toplane. Radovi će biti gotovi za 120 dana a Mačvani će se na ovaj način grejati od sledeće sezone.

Iz osam bušotina termalne vode u Mačvi na površinu svakodnevno izađe energija koja se može porediti sa 63 tone tečnog goriva. Kada ovaj sistem grejanja počne ra radi, ostvariće se ušteda od 150.000 EUR godišnje.

ekapija.com

You may also like