31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima. Ove godine, Nacionalni dan bez duvana, obeležava se pod sloganom „Odrasli puše i mene guše“. Aktivnosti u sklopu obeleževanja ovog dana, upozoravaju javnost na štetne efekte upotrebe duvana, kao i izlaganja duvanskom dimu. Ovaj dan, u organizaciji Crvenog krsta i Zavoda za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici održana su predavanja u osnovnim i srednjim školama.

Organizatori edukativnog i veoma posećenog predavanja, koje je namenjeno prevashodno mladima jesu Zavod za javno zdravlje i Crveni krst Sremska Mitrovica, koji su ukazali na to da su od duvanskog dima u opasnosti i nevini pasivni pušači, odnosno deca.

Lekari ističu, da ne postoje bezbedni duvanski proizvodi, niti bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu, te da su i pasivni pušači u riziku da obole od „pušačkih bolesti“ ovo je ujedno i poruka svima  sa predavanja u Sremskoj Mitrovici, a koja glasi – Pušenje ili zdravlje? Odlučite sami!

Učestalost pušenja u našoj zemlji, veća je od proseka evropskog regiona, a prema poslednjim podacima, skoro 39 odsto odraslog stanovništva puši.

Oko tri četvrtine punoletnih građana Srbije izloženo je duvanskom dimu, a sagorevanjem jedne cigarete oslobodi se dva litra duvanskog dima. Nikotin, ugljen monoksid, katran su najštetnija hemijska jedinjenja, koja nalazimo u duvanskom dimu, a podatak, da u svetu svake godine umire više od sedam miliona ljudi zbog korišćenja duvana je zastrašujuć. Treba znati da je duvan pretnja za svaku osobu, bez obzira na pol, starost, rasu i obrazovni nivo.

 

You may also like