U toku je izrada kartica, koje će uskoro dobiti svih preko 1,7 miliona srpskih penzionera i moći će da ih koristi umesto penzionog čeka.

Penzionerska kartica će sadržati minimalan broj ličnih podataka potrebnih za dokazivanje statusa: ime i prezime, naziv filijale Fonda PIO i broj kartice.

Кartice stižu vrlo brzo. Sadržaće minimalan broj ličnih podataka potrebnih za dokazivanje statusa penzionera, to jest samo ime i prezime, naziv filijale i broj same kartice. Кoristiće se umesto penzionog čeka, koji je pored imena i prezimena vlasnika sadržavao i iznos penzije i adresu osobe. Uvođenjem novih kartica lični podaci svakog penzionera biće zaštićeni, objasnio je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ovu novu karticu izdavaće besplatno Fond PIO i penzioneri će je preuzimati u svojim filijalama, a onima koji primaju penziju kod kuće doneće je poštar.

Penzionere, kako je naglasio ministar Đorđević, ove nove kartice neće koštati ni dinar, čak ni poštarinu neće plaćati.

Država preuzima sve troškove i oko izrade penzionerskih kartica i njene dostave na kućne adrese onih penzionera koji penzije primaju od poštara.

Svaka penzionerska kartica imaće identifikaiconi broj zahvaljujući kojem je penzionera moguće povezati s tim dokumentom. Na taj način će penzioner uvek moći dokazati svoj status, gde god da se nađe, a pored toga, karticom će moći da ostvari raznorazne popuste koji se najstarijima u mnogim prodavnicama nude.

Umesto penzionerskog čeka, koji sada traže na svim kasama prodavnica koje daju popuste penzionerima, najstariji će sa sobom nositi penzionersku karticu.

Penzionersku karticu dobiće svi sadašnji penzioneri, ali će je ubuduće dobijati svi oni koji se penzionišu. Penzionerska kartica dobijaće se uz rešenje o penzionisanju.

Ovakve penzionerske kartice postoje u mnogim evropskim državama, kao što su Finska, Slovenija, Rumunija, Italija… Кod nas su prvo uvedene u Beogradu, gde je pre nekoliko meseci za najstarije sugrađane obezbeđeno korišćenje seniorske kartice.

Ostali gradovi u Srbiji su zatražili da i u njima penzioneri dobiju takva dokumenta, pa im sada, kada je država preuzela štampanje penzionerskih kartica, preostaje da u svojim lokalnim samoupravama obezbede popuste i povlastice za najstarije.

Ljubinka Malešević
dnevnik.rs

You may also like