Kada imate odbrambenu liniju od čak 1.500 kilometara, mnoge tačke na rečnim tokovima predstavljaju kritična mesta. Takva je upravo situacija na vojvođanskim rečnim obalama, a da bi se opasnost od plavljenja skoro milion hektara oranica svela na najmanju moguću meru, preduzeti su radovi na ojačavanju nasipa.

Poučeni iskustvima iz 2014-te godine, u fokusu je izgradnja odbrambene linije na Savi kod Hrtkovaca.

Potez od 3 kilometra između sela Hrtkovci i Jarak u opštini Ruma uskoro će biti potpuno bezbedan od potencijalnih visokih voda reke Save, jer će izgradnja zemljano-betonskog nasipa obezbediti ovaj deo obale koji je pre tri i po godine bio i te kako kritičan.

Zbog erodiranja obale radi se i na ojačavanju linije od jednog kilometra kod arheološkog lokaliteta Gomolava, a završetkom tih radova, prema rečima nadležnih iz JVP „Vode Vojvodine“, taj deo rečne obale Save biće znatno bezbedniji nego ranije.

Pored Save, ojačava se i deo obale Dunava kod Starih Banovaca, a kako bi se što bolje zaštitili od mogućih poplava, pored nasipa, uporedo se radi i na održavanju kanala za odvodnjavanje, od čijih je 20.000 kilometara u Vojvodini, u funkciji između 60 i 70 odsto.

Foto: ilstracija
RTV

You may also like