Grad Sremska Mitrovica – GU za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, krenuo je sa akcijom kontrole prskalica i orošivača u Sremskoj Mitrovici.
Time je podržan program kontrole mašina za zaštitu bilja koji se realizuje na republičkom nivou, a sprovodi ga Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine – Uprava za zaštitu bilja.

Akcija kontrole prskalica i orošivača je nadogradnja na nedavno završenu akciju prikupljanja pesticidnog ambalažnog otpada, na koju se odazvalo mnogo više subjekata u odnosu na prethodne godine. Кontrolu će vršiti mitrovačka Poljoprivredna stručna služba, dok je Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica zadužena za sprovođenje kampanje o značaju ove akcije i pozitivnim efektima koje ona donosi.

Za ovu namenu izdvojeno je 2.000.000 dinara, čime je obezbeđeno 200 besplatnih pregleda prskalica i atomizera, kako bi se ustanovila njihova tehnička i eksploataciona ispravnost, te izvršila potrebna baždarenja.

Ispitivanje prskalica, koje će raditi obučeni kontrolori, pružiće poljoprivrednicima mogućnost da provere svoje mašine i dobiju savet kako da smanje štete od gubitaka koje prave nebaždarene mašine.

S tim u vezi održana je i konferencija za medije u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici na kojoj su prisustvovali Vladimir Nastović – načelnik Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, Žarko Suvić – direktor Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica i Petar Samardžić – direktor Agencije za ruralni razvoj.

Oni su predstavili višestruke efekte ove kontrole za krajne korisnike i okolinu:
– Ekonomski efekat – Manja potrošnja sredstava za zaštitu bilja, bezbedna hrana za ljudsku ishranu i životinje, održiva proizvodnja i bolja konkurentnost našeg poljoprivrednika.
– Ekološki efekat – Čistija životna sredina i upravljanje ambalažnim otpadom.
– Zdravstveni efekat – Manje rezidua, ostataka otrova u sredstvima zaštite bilja u hrani, bolja zaštita rukovaoca sredstvima za zaštitu bilja.

Ova usluga obezbeđuje ispravnost prskalice, bolji protok, pritisak i distribuciju što doprinosi većoj bezbednosti rukovaoca, manje ostataka otrova, smanjenje zanošenja (drifta) i bolju efikasnost u radu.

Predmet kontrole su delovi za prenos snage, pumpa, mešač, rezervoari, regulator pritiska, cevi i creva, filteri, krila, rasprskivači (dizne) i manometar.

Besplatne kontrole i remonti vršiće se po mitrovačkim selima, mobilnim uređajima, a svi zainteresovani poljoprivrednici mogu da se za ovu uslugu prijave putem telefona 064/842- 5266 – PSS Sremska Mitrovica.

Možda Vam se svidi i