Elektronski recept, uveden 30. oktobra 2017. u deset beogradskih domova zdravlja, do kraja ove, 2018. godine, mogao bi da zameni papirne recepte na celoj teritoriji Srbije. Sada svi pacijenti kojima je izdat e-recept svoje lekove mogu da preuzmu uz zdravstvenu karticu u svakom mestu čije su apoteke ušle u integrisani zdravstveni informativni sistem.

Kada su e-recepti promovisani pisali su ih samo lekari u domovima zdravlja u beogradskim opštinama, a kao ustanove koje imaju mogućnost propisivanja recepata još i Zavod za gerontologiju Beograd i Studentska poliklinika.

Dve nedelje kasnije, 15. decembra, u mrežu su uključena su još 42 doma zdravlja širom Srbije, u mestima Sremska Mitrovica,Alibunar, Vršac, Ada, Kanjiža, Kikinda, Čoka, Bačka Topola, Mali Iđoš, Subotica, Sečanj, Irig, Pećinci, Ruma, Šid, Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, Nova Varoš, Požega, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Užice, Čajetina, Bogatić, Koceljeva, Ljubovija, Šabac, Aleksandrovac, Brus, Aranđelovac, Batočina, Kragujevac, Požarevac, Veliko Gradište, Golubac, Žagubica, Malo Crniće, Blace, Kuršumlija, Prokuplje, kao i domovi zdravlja u preostale četiri beogradske opštine – Sopot, Barajevo, Mladenovac i Obrenovac.

Šta umrežavanje zapravo znači za građanima?

Umrežavanje velikih ustanova i apoteka, državnih i privatnih, koje imaju svoja prodajna mesta u unutrašnjosti, omogućilo je mnogim građanima da preuzmu terapiju i dok borave u drugim mestima i gradovima. Kako kažu u Ministarstvu zdravlja, zato je sve više apoteka koje traže da budu umrežene u sistem, bez obzira na to što domovi zdravlja u njihovom mestu ne izdaju e-recepte. To praktično znači da pacijenti koji imaju e-recept lekove mogu da podignu u apotekama sa nalepnicom „e-recept“, kojih ima u skoro celoj Srbiji.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, trenutno je u kompjuterima propisano više od 8,5 miliona recepata. U sistemu su 2.274 apoteke, državne i privatne, kao i 4.273 farmaceuta.

– Očekujemo da ćemo sa e-receptom do kraja prvog kvartala kompletirati teritoriju Vojvodine, a potpunu pokrivenost Srbije očekujemo u ovoj godini – najavljuju iz Ministarstva.

Korist od novog načina propisivanja i preuzimanja lekova već osetili i lekari i pacijenti, koji više ne moraju da zakazuju odlazak kod lekara i čekaju u čekaonicama samo da bi dobili terapiju, naglašavaju u Ministarstvu. Istovremeno, lekari su manje opterećeni papirologijom, jer je procedura jednostavna.

Istina, ima i propusta tehničke prirode, koji se, ističu u Ministarstvu, rešavaju u hodu, ali je to jedan odsto u odnosu na broj realizovanih recepata. Reč je uglavnom o kašnjenju u preuzimanju lekova, jer e-recepti imaju rok trajanja od 15 dana i posle toga ih više nema u kompjuteru apoteka, mada se događa i da lekari terapiju ne unesu valjano, pa umesto za dva meseca do pola godine pacijenti već narednog meseca moraju pred šalter.

Ekapija

You may also like