Uskoro rekonstrukcija spomenika „žrtve“ saobraćajne nesreće

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Spomenik posvećen Zeki Buljubaši, jednom od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka i njegovim „golaćima“ u Ravnju koji je srušen u trenutku kada je na njega naleteo automobil uskoro će biti rekonstruisan.

Nesreća u kojoj je stradao, na sreću, samo spomenik desila se početkom aprila meseca tako što je jedan meštanin Ravnja upravljajući automobilom u stanju alkoholisanosti udario direktno u spomenik. Povređenih nije bilo, a pričinjena je samo velika materijalna šteta.

Kako je za Ozon objasnio Radmilo Budečević, predsednik saveta Mesne zajednice Ravnje, odmah nakon nesreće je kontaktiran Zavod za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici kako bi se u što kraćem vremenskom periodu pristupilo popravci spomenika.

„Trenutno je u toku javna nabavka za izvođača radova na vraćanju spomenika Zeki i „golaćima“ u prvobitno stanje i očekujem da će se odmah po završetku iste pristupi sa konkretnim radovima. Po mojoj proceni to bi trebalo da bude u naredne dve do tri nedelje“, rekao je Budečević.

Vrednost radova na spomeniku će iznositi negde oko 2 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena kako od osiguranja, tako i zahvaljujući lokalnoj samoupravi Grada Sremska Mitrovica i donacijama ljudi dobre volje.

Jovan Gligorijević, poznatiji kao Zeka Buljubaša zajedno sa pripadnicima svoje čete, prema istorijskim podacima, poginuo je 1813. godine. Spomenik je podignut više od veka nakon njegove pogibije i to 1926. godine. Važno je pomenuti da je spomenik podignut i u čast ratnicima Ravnjancima koji su poginuli za otadžbinu u ratovima od 1912. do 1918. godine.

Možda Vam se svidi i