Gosti iz Lužana stižu na „Srem folk fest“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“ u Sremskoj Mitrovici biće održan od 11. do 14. avgusta, na Žitnom trgu, a u okviru njega nastupiće ukupno predstavnici 13 zemalja od kojih je jedna i Hrvatska.

Iz te zemlje u Sremsku Mitrovicu stiže KUD „Graničar“ iz Lužana.
KUD “Graničar“ Lužani osnovano je davne 1925. godine pod nazivom “Hrvatski sokol“. Nekoliko godina kasnije menja ime u “Graničar“ i pod tim nazivom deluje i danas. Društvo je nastupalo na svim većim smotrama folklora na području Slavonije kao što su: „Đakovački vezovi“, „Vinkovačke jeseni“, „Brodsko kolo“, a učestvovali su i na brojnim festivalima u susedstvu, i to u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini.

Društvo broji oko 40 odraslih članova, svrstanih u folklornu i tamburašku sekciju, i godišnje izvedu dvadesetak nastupa.

Svake godine u januaru organiziju tradicionalnu manifestaciju „Čijalo perja”, kao jedan u nizu događaja kojim članovi KUD-a žele doprineti očuvanju tradicionalnog običaja slavonskoga sela, koji se praktikovao za vreme dugih zimskih večeri. Uz ovu manifestaciju organizuju i godišnji koncert kojim prikazuju svoj rad tokom godine.

KUD vodi koreografkinja Jadranka Petrik, a društvo se konstantno pomlađuje i proširuje sa novim članovima, te od 2012. godine u društvu deluje i mlađa folklorna grupa. Mlađa grupa broji oko 20 članova, od 4 do 13 godina starosti, a grupu vode Valentina Mutavdžić i Mirna Varoščić.

Lužani su selo od 1000 žitelja, smešteno između dva veća grada, Slavonskog Broda i Nove Gradiške. Selo je smešteno na desnoj obali reke Orljave, i odnosu na ostala naselja na području Opšine Oriovac, Lužani se mogu svrstati među privredno razvijenija područja.

Facebook/Srem folk fest

Možda Vam se svidi i