Uređenje atara u Radenkoviću

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Uporedo sa komasacijom u katastarskoj opštini Radenković obavljaju se i radovi na samom uređenju terena, odnosno putne infrastrukture, kanalske mreže i rekultivisanju zemljišta.

Tim povodom radove su danas obišli gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, načelnik Uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Vladimir Nastović, kao i Dragan Topalović, direktor Vodoprivrednog društva „Sava“ iz Šapca koje je zaduženo za radove.

Prema rečima Topalovića radovi obuhvataju uređenje 6,5 kilometara stare i 12,5 kilometara nove kanalske mreže koja će doprineti odvodnjavanju, ali i navodnjavanju zemljišta. Zatim uređenje 15 kilometara puta, postavljanje 12 putnih prelaza, ali i rekultivisanje 52 hektara šumskog zemljišta koje će biti pretvoreno u obradove površine.

„Kada se završe radovi na uređenju terena, ali i sama komasacija imaćemo potpuno uređenu poljoprivrednu površinu koja će se brže, lakše i efikasnije obrađivati. Ono što je značajno napomenuti jeste da će svi radovi na uređenju biti usklađeni sa radovima na njivama, znači nećemo ometati poljoprivrednike, sve useve koje su posejali oni će redovno i skinuti, a mi ćemo sve naše građevisnke poslove završiti tamo posle skidanja kukuruza“, rekao je Topalović.

Gradonačelnik Sanader podsetio je da je proces komasacije jedan od većih projekata koji Grad Sremska Mitrovica zajedno sa Pokrajinskom vladom realizuje u 2017. godini i da se njime direktno pomaže vlasnicima parcela u KO Radenković.

„Nakon komasacije parcele u ovoj KO opštini će dobiti jedan pravilan oblik, ali pre svega biće jedinstvene i ukrupljene, što će njihovim vlasnicima omogućiti da se dalje razvijaju, da podižu sisteme za navodnjavanje, da možda pređu na neku drugu proizvodnju ili jednostavno da unaprede već postojeću“, rekao je Sanader.

Načelnik uprave za Poljoprivredu Nastović kratko je rekao da nakon završetka procesa komasacije očekuje mnogo bolje rezultate poljoprivrednih proizvođača koji obrađuju zemlju u KO Radenković.

Vlada Turudić, predsednik MZ „Radenković“ dodao je da komasacija za sada protiče bez problema i da su ljudi zadovoljni.

„Pored putne infrastrukture, dobićemo uređenu i kanalsku mrežu koja će nam služiti kako za odvodnjavanje, tako i za navodnjavanje, parcele će nam biti ukrupljene, a dobićemo još i više od 50 hektara obradivog zemljište, tako da mislim da nema razloga da bude nekakvih problema“, rekao je Turudić.

Radenkovac Radojica Turudić rekao je da je komasacija u Radenkoviću za poljoprivrednike od nemerljivog značaja.

„U našoj katastarskoj opštini parcele su male, usitnjene sa prosekom negde oko 30 ari, ovim procesom se dobijaju ukrupljene i veće parcele, utoršak energenata kao što je gorivo se smanjuje, takođe do sada smo imali problem i sa putevima, jer je pojedincima bilo teško da uopšte do svojih njiva dođu što će takođe biti rešeno. Nema razloga za nezadovoljstvo“, rekao je Radojica.

Komasacija zemljišta kao postupak koji se sprovodi radi ukrupnjavanja zemljišnih poseda podrazumeva drugačiji raspored stvarnih prava na zemljištu od odnog koje je postojalo pre sprovođenja postupka komasacije.

Za komasaciju u Radenkoviću izdvojeno je oko 180 miliona dinara, od toga 55 odsto obezbedila je vlada Autonomne pokrajine Vojvodine, a ostatak Grad Sremska Mitrovica.

You may also like