Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“ u Sremskoj Mitrovici biće održan od 11. do 14. avgusta, na Žitnom trgu, a u okviru njega nastupiće ukupno predstavnici 13 zemalja od kojih je jedna i Turska.

Folklorno plesni ansambl opštine Tepebaši & Aegeanfolk – Tepebaši, Turska
AegeanFolk je asocijacija folklornih ansambla, osnovana u Izmiru 2006. godine, sa ciljem širenja ideje zajedništva, ljubavi, prijateljstva i poštovanja među mladim ljudima celog sveta. Taj cilj ostvaruju kroz organizovanje društvenih i kulturnih događaja već punu deceniju. Ansambl opštine Tepebaši je jedan od ansambala ove asocijacije, dolazi iz turske regije Eskišejiš, poznate po bogatom i raskošnom folkloru, i u njoj postoji veliki broj folklornih ansambala koji neguju običaje regije, ali cele Turske.

Učestvovali su na brojnim festivalima, domaćim i internacionalnim, a na festivalima takmičarskog karaktera uvek se visoko kotiraju. Više puta su osvajali prvo mesto na regionalnim takmičenjima, a pre nekoliko godina na nacionalnom takmičenju folklornih ansambala, koje organizuje Turska folklorna federacija, osvojili su visoko treće mesto. Na „Dunav Folk Festu“ u Mađarskoj, bili su nagrađeni za najbolju koreografiju Evrope.

Ansambl izvodi i tradicionalne i moderne plesove, s tim što moderne igre obavezno sadrže motive i elemente folklora. Posebno su ponosni na svoju koregrafiju koja nosi naziv „Legenda“, sa temom Osvajanja Konstantinopolja (Instanbula), istorijskog događaja kod nas poznatog kao Pad Carigrada, a koja prikazuje nastanak i poreklo turskih narodnih igara.

Članovi ansambla su uglavnom studenti, ima ih ukupno 40, a vežbaju 12 sati nedeljno. Izvode igre svih krajeva Turske, obično uz živu muziku. Neke od igara koje izvode su Zejbek (igre ratnika iz vremena Otomanskog carstva), Horon (igre u krug, slične našem kolu), Hora (oro koje poreklo vodi sa Balkana), Halaj (igre Anatolije, koje se obično igraju na svadbama), Kašık (tradicionalna igra sa parom drvenih kašika koje služe kao instrument) i mnoge druge.

Facebook/Srem folk fest

Možda Vam se svidi i