Sremska Mitrovica – U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici danas je predstavnicima privrednih subjekata koji posluju na teritoriji grada predstavljen „Javni poziv za dodelu sredstava za podršku otvaranju novih radnih mesta u malim, srednjim i velikim privrednim društvima na teritoriji Vojvodine“ koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Pored toga privrednicima je predstavljen i sistema javnog prevoza u Gradu Sremska Mitrovica.

Kako je objasnio Nikola Žeželj, direktor Razvojne agencije Vojvodine svi privrednici koji imaju projekat koji se sprovodi na teritoriji Vojvodine, a podrazumeva otvaranje između 10 i 100 novih radnih mesta imaju pravo na subvencije, akcenat je na domaćim privrednicima i to onima koji se bave proizvodnom delatnošću.

„U suštini najbitnije je reći da je potrebno da projekat podrazumeva osnovnu investiciju privrednika od najmanje 50.000 evra i da isti otvara najmanje 10 novih radnih mesta. Neophodno je da privrednik posluje na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, a u zavisnosti od razvijenosti opštine ili grada subvencije će biti veće, odnosno manje. Oni koji investiraju u nerazvijenim opštinama imaju pravo na veće subvencije, a oni u razvijenim opštinama na manje. Ključna stvar je da budu proizvodne delatnosti, što znači trgovina i turizam ovaj put nisu nešto što je tema“, rekao je Žeželj.

Firme moraju biti stabilne u poslovanju, a takođe jedan od uslova jeste da nisu smanjivale broj zaposlenih u prethodnom periodu.

„Danas smo organizovali jedan sastanak sa našim investitorima, sa našim domaćim preduzetnicima kako bi na što bolji način predočili ono što Razvojna agencija Vojvodine pokušava da iplementira na teritoriji Pokrajine. Svi oni koji žele da se dalje razvijaju, koji hoće da ulažu u proizvodnju i povećanje broja radnih mesta trebalo bi da iskoriste ovaj poziv kako bi dobili sredstva i kako bi im bilo olakšano da taj svoj program, plan sprovedu u delo, odnosno da ga ako ništa drugo bar ubrzaju“, rekao je nakon sastanka gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

On je dodao da je iskoristio priliku da na sastanku privrednicima prezentuje jedan novi vid javnog gradskog prevoza i način na koji bi se oni mogli uključiti u finkcionisanje istog.

„Lokalna samouprava je spremna da izađe u susret privrednicima, odnosno da linije koje idu do industrijskih zona iz naših sela i iz grada prilagodimo radnom vremenu fabrika, na taj način grad bi ostvario određen prihod i imao manja izdvajanja iz budžeta, a i sami radnici bi na neki način imali manje troškove za prevoz“, rekao je Sanader.

On je kratko rekao i da se na sastanku razgovaralo o saradnji lokalne samouprave sa investitorima i načinima na kojima bi se ista mogla u budućnosti unaprediti.

„Javni poziv za dodelu sredstava za podršku otvaranju novih radnih mesta u malim, srednjim i velikim privrednim društvima na teritoriji Vojvodine“ otvoren je do 1. decembra ili do utroška sredstava. Za njega je iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu izdvojeno ukupno 350 miliona dinara.

Možda Vam se svidi i