Sremski i Mačvanski poljoprivrednici posetili Austriju

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Agencija za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica i „Asocijacija stočara Srem-Mačva“ u saradnji sa Savezom austrijskih svinjara, organizovali su proteklog vikenda studijsko putovanje u austrijsku Štajersku pokrajinu, na koje su upućeni farmeri iz Martinaca, Kuzmina, Zasavice, Laćarka, Šuljma i Čalme.

Saradnja mitrovačkih i štajerskih stočara počela je u decembru prethodne godine, kada je predstavljena strategija za razvoj svinjarstva u Srbiji, izrađena od strane austrijskih stručnjaka za genetiku i uzgoj svinja.

Ideja ove saradnje, kao i ovog putovanja, jeste da Austrija svojim pozitivnim iskustvima pomogne srpskim stočarima da se što bolje organizuju i isporučuju na tržište kvalitetne proizvode. Samo udruženi, mali proizvođači, mogu računati na transfer austrijskog znanja i tehnologije, ali i na osnivanje repro-centra koji će biti dobra osnova za kvalitetan genetski materijal u stočarskoj proizvodnji.

Opsežne studije koje su austrijski stručnjaci za odgoj i genetiku svinja sproveli na farmama u Srbiji, pokazale su veliko interesovanje za razvoj svinjarstva, veliku želju da se steknu neophodna znanja i veštine u ovoj oblasti, ali i da je Sremski i Mačvanski region idealan za početak realizacije ovog strateškog programa. Upravo iz tog razloga veliku podršku ovom programu dala je Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica i mitrovačka lokalna samouprava.

Projekat podrazumeva transfer znanja austrijskih proizvođača svinja za upravljanje procesom proizvodnje i za formiranje posebnog oblika organizovanja stočara Srema i Mačve u formi proizvođačke zajednice (udruženja), kao i formiranje repro – centra odakle bi se dobio kvalitetan genetski materijal za razvoj stočarstva u našoj zemlji.

Proizvođačka zajednica podrazumeva i formiranje posebne stručno-savetodavne kancelarije koja će rukovoditi radom ove zajednice, i zastupati interese mitrovačkih odgajivača svinja na tržištu. Ovo studijsko putovanje upravo je počelo posetom jedne takve zajednice, posetom firmi Stirijabrid, koja već nekoliko decenija posreduje između odgajivača i otkupljivača svinja. U Austriji postoje četiri takve firme, u različitim pokrajinama, kao i jedna krovna organizacija – Savez austrijskih svinjara. U Stirijabridu udruženo je 1.350 odgajivača svinja, što je više od polovine štajerskih farmera, i ova firma je zadužena da konstantno razvija zdrave odnose sa velikim brojem štajerskih klanica, obezbeđujući stabilne otkupne cene, ali i sigurno snabdevanje kvalitetnim svinjskim mesom, sa druge strane.

 

Delegacija mitrovačkih odgajivača svinja posetila je klanicu Steirerfleisch koja sedmično kolje oko 11.000 svinja, a tovljenike otkupljuje „na liniji klanja“, odnosno po procentu mesnatosti „toplih polutki“. Ono što su sremski i mačvanski stočari mogli da vide jeste i Srednja poljoprivredna stručna škola, koja poseduje sopstvene ogledne štale za uzgoj prasadi, krmača i tovljenika, ogledna prasilišta, kao i štale za uzgoj goveda. Školovanje podrazumeva osam meseci nastave i četiri meseca praktičnog rada, i osim za stočarstvo, učenici se obučavaju i za mesarske, stolarske, mašinbravarske, varilačke i ostale poslove. U selu Sveti Petar posećeno je domaćinstvo porodice Pac koja se bavi i biljnom i stočarskom proizvodnjom, kao i proizvodnjom različitih prehrambenih proizvoda. Suhomesnate proizvode, turšije, kompote, testenine, sokove, ulje, vino i brojne druge proizvode domaće radinosti, ova porodica prodaje u prodavnici u okviru svog gazdinstva, i u Austriji je sve više ovakvih prodavnica koje se bave direktnom prodajom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Usledila je poseta jednoj porodičnoj farmi, koja osim tovnih svinja uzgaja i oko 200 krmača, kao i poseta farmi pilića sa sopstvenim savremenim biogasnim postrojenjem, koje ovu farmu od 40.000 pilića snabdeva strujom i grejanjem. U povratku posećena je vinarija u slovenačkom gradu Radgonske Gorice, kao i jedno seosko turističko domaćinstvo, koje svojim gostima nudi isključivo proizvode koji se proizvode u okviru domaćinstva.

„Ovo studijsko putovanje je vrlo korisno za naše farmere, nastojaćemo da ovakvih putovanja u budućnosti bude još više, jer je iskustvo austrijskih poljoprivrednika dragoceno za početak realizacije programa razvoja svinjarstva i proizvodnje kvalitetnog svinjskog mesa u našoj zemlji. Početak ovog projekta podržavaju i Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije i Austrijska razvojna agencija, a deo sredstava će participirati i mitrovačka lokalna samouprava. Po otvaranju IPARD II programa konkurisaće se za evropska sredstva, a program je koncipiran da posle nekoliko godina bude samoodrživ i finansira se iz sopstvenih sredstava“ – Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Izvor: Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica

You may also like