Sremska Mitrovica – U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održan je sastanak koji je inicirala Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima, povodom posete Grupe eksperata za suzbijanje trgovine ljudima. Ova grupa boravi u Srbiji od 6. do 10. marta radi kontrole rada koji se tiče ispunjavanja standarda propisanih Konvencijom o borbi protiv trgovine ljudima čiji je potpisnik i Srbija.

Sastanak ima za cilj sabiranje dosadašnjih rezultata koje je lokalna mreža u prethodnom periodu ostvarila. Poseta Sremskoj Mitrovici je usledila jer se taj grad smatra primerom dobre prakse.

„Na teritoriji grada od 2013. godine funcioniše MJreža za borbu protiv trgovine ljudima. Tada je potpisan i Sporazum o saradnji članica lokalne mreže koji definiše zadatke. Mrežu čine Centar za socijalni rad, tužilaštvo i policija, gradske uprave, Nacionalna služba za zapošljavanje i civilni sektor“, rekla je Sanja Kljajić direktor Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Snežana Stanisavljević, direktorka Centra za socijalni rad „Sava“ Sremska Mitrovica kaže da se grupama potencijalnih žrtava dodatno radilo na informisanju. Dodaje da Grad Sremska Mitrovica kroz ovu mrežu deluje aktivno, a to će činiti i u narednom periodu, naročito zbog povećane mogućnosti za trgovinu ljudima, s obzirom na situaciju sa migrantima.

„Od 2010. do 2016.godine na teritoriji Mitrovice je otkriveno 14 žrtava u pomenutoj kategoriji. Zašto je Mitrovica dobar primer, objašnjeno je kroz postojanje Sigurne kuće od prošle godine, objašnjeno je na sastanku. Ovo je drugi krug posete GRETE, nakon čega će biti upućene sugestije na rad, kada se sagledaju svi izveštaji“, kaže Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Izvor: RTV

Možda Vam se svidi i