Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović razgovarao je početkom nedelje, u Eparhiji sremskoj Srpske pravoslavne crkve u Sremskim Кarlovcima, s episkopom Vasilijem i predsednicima više sremskih opština, među kojima je ispred Sremske Mitrovice bio Vladimir Sanader, o zajedničkim aktivnostima na obnovi fruškogorskih crkava i manastira i zaštiti srpskog kulturnog nasleđa u Sremu.

Na sastanku je istaknuta potreba da se timski i koordinisano sa pokrajinskog i lokalnog nivoa, u saradnji sa Eparhijom sremskom, zajednički radi na pripremi i raelizaciji projekata koji će doprineti očuvanju svetinja na Fruškoj gori, kao i na razvoju i promociji religioznog turizma na području sremskih opština.

Dogovoreno je da lokalne samouprave, prema utvrđenim prioritetima, pripreme projektno-tehničku dokumentaciju, kako za obnovu putne mreže do manastira, tako i za sanaciju i izgradnju verskih objekata koji imaju ogroman značaj za očuvanje istorije i kulture srpskog naroda.

Sastanku su prisustvovali i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljko Кovačević, predsednici Grada Novog Sada, opština Sremski Кarlovci, Irig, Beočin, Stara Pazova, Inđija, Ruma, Šid, Pećinci i Surčin.

Možda Vam se svidi i