Sremska Mitrovica – Kako se navodi na zvaničnom sajtu Agencije za zaštitu životne sredine u Sremskoj Mitrovici je prošle nedelje registrovana visoka koncentracija polena ambrozije, a isto stanje će biti i tokom ove sedmice. Prema podacima Agencije, u Mitrovici je krajem avgusta meseca zabeležena i visoka koncentracija polena koprive.

U „crvenoj zoni“ su po koncentraciji polena ambrzije pored Mitrovice još i Kikinda, Novi Beograd, Subotica, Požarevac, Kruševac, kao i još mnogi drugi gradovi i ppštine u Srbiji. Najviša koncentracija polena ambrozije je definitivno u Vojvodini.

Kako se boriti protiv ambrozija?

Ambrozije se sa polja i njiva proširila na sela i gradove, njen polen može da “putuje” čak i do 300 kilometara, a alergiju može izazvati jako mala koncentracija polena već pojavom njenih prvih izdanaka.

Ukoliko ste alergični na polen ove biljke uz konsultaciju sa lekarom možete preventivno početi da pijete lekove još pre pojave prvih simptoma. Najbolje je osam dana pre početka sezone širenja polena ambrozije. Najvažnije je da ne izlazite napolje u toku prepodneva, jer je tada najveća koncentracija polena.
Tokom dana prozore držite zatvorene i ne izlazite napolje po vetrovitom vremenu. Često se umivajte i perite kosu. Pošto se polen lako lepi za odeću i posteljinu, veš preko dana ne treba da sušite napolju, već unutra. Ukoliko ga i ostavite da se preko noći osuši na otvorenom, rano ujutru ga pokupite, pre nego što biljke počnu da izlučuju polen.

Ambrozija je otporna korovska biljka koja cveta u kasno leto i jesen, a postoji 20 različitih vrsta. Svaka biljka oslobađa stotine miliona zrnaca polena godišnje. Prag koji izaziva reakciju je vrlo nizak – manje od 20 zrnaca polena po kubnom metru vazduha, a često se dešavaju i unakrsne reakcije s drugim biljkama iz ove porodice. Polen najčešće izbacuje ujutru, a vlažnost vazduha sprečava otvaranje polenovih kesica.

Korov ambrozije, koji spada u teške alergente izaziva oboljenja gornjih i donjih disajnih puteva, počev od alergijske kijavice pa sve do teškog oboljenja kao što je astma, tako da pri pojavi prvih simptoma treba odmah potražiti pomoć lekara.

Možda Vam se svidi i