Otvoren „Sirmium Music Fest“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U do poslednjeg mesta ispunjenoj svečanoj sali Mitrovačke gimnazije sinoć je i zvanično otvoren prvi „Sirmium Music Fest“, internacionalni festivala pijanizma. Festival je organizovalo Udruženje „Gradus ad Parnassum“ pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

Otvaranju festivala prisustvovala je Smiljana Vlajić ispred Zavoda za kulturu Vojvodine, Svetlana Milovanović, zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice, direktori sremskomitrovačkih ustanova kulture i mnogobrojni gosti koji su imali jedinstvenu priliku da slušaju čuvenog pijanistu Gustava Zaka iz Argentine koji je svirao na otvaranju.

„Udruženje „Gradus ad Parnassum“ imalo je želju da jednu ovakvu manifestaciju organizuje u našem gradu i uz veliku pomoć donatora uspeli smo da tu želju i ostvarimo. Mogu da kažem da je Festival okupio veliki broj takmičara iz sedam zemalja, a da će pošto je takmičarskog karaktera pijaniste ocenjivati stručni, takođe međunarodni žiri“, rekla je sestra Cecilija Tomkić, profesor klavira u muzičkoj školi Petar Krančević i član udruženja „Gradus ad Parnassum“.

Na takmičenju će kako je obasnila sestra Cecilija učestvovati mladi pijanisti svih uzrasta od najmlađih (osnovna škola) do najstarijih (Muzička akademija), a uključena je i kategorija master i doktorske studije. Takođe je uvedena i kategorija obligatnog klavira (srednje škole Teorijski odsek i Muz.akademija). Takmičari kojih je preko 130 dolaze iz sedam zemalja i to iz Rusije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Srbije.

Članovi međunarodnog žirija koji će suditi na takmičenju su: Đorđe Stanetti –prof.muz.akademije iz Zagreba, Gustavo Zaka-prof.iz Kordobe,Argentina, Vladimir Mlinarić-prof.iz Ljubljane, Milan Miladinović-prof.muz.akad.iz Novog Sada, Snježana Vuleta Popović prof.iz Banja Luke, Jelena Bajić Bojanić prof.iz Novog Sada, Olivera Radmanović prof. iz Beograda, Milica Prodanović prof.muz.škole Živorad Grbić iz Valjeva, Lea Štanek prof.iz Varaždina, Florin Berculesku prof.iz Rumunije.

„Sirmium Music Fest“ će trajati do nedelje, 19. marta, a održavaće se na dve lokacije, u Mitrovačkoj gimnaziji i Muzeju Srema.

You may also like