Mitrovačka policija u kontroli autobusa pred ekskurzije

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U toku maja i juna meseca pripadnici saobraćajne policije obavljaće kontrole vozača i autobusa koji prevoze učenike prilikom školskih ekskurzija.

Prema rečima Vladimir Roljić, načelnika Odeljenja saobraćajne policije ove kontrole obavljaju se skoro svakodnevno, a njihov cilj je da se poveća bezbednost đaka prilikom odlaska na ekskurzije na taj način što će se obezbediti da vozači i autobusi budu potpuno spremni za put.

„Pripadnici saobraćajne policije će u narednom periodu što se tiče samih vozača kontrolisati da li su se oni odmarali pre polaska na put i da li u sebi imaju alkohola, a što se tiče autobusa kontrolisaće se njihova tehnička ispravnost, uređaji za zaustavljanje, pneumatici, svetlosni uređaji, zatim će se kontrolisati da li u autobusu postoji vatrogasni aparat, da li ima dovoljan broj sedišta u odnosu na broj đaka i nastavno osoblje koji je prijavljeno za ekskurziju i svi ostali detalji vezani za bezbednost“, rekao je Roljić.

On je objasnio da se insistira na tome da autobusi koji prevoze decu na ekskurziju nisu stariji od 5 godina, a ukoliko jesu prevoznik je dužan da dostavi na uvid policajcu koji vrši kontrolu tehnički list sa pregleda koji je obavljen najkasnije pet dana pre polazak na put.

Učenici Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ su jutros krenuli na ekskurziju, a prema rečima Ankice Jevtić, direktorice škole njena dužnost je bila da 48 časova pre same ekskurzije obavesti policiju o maršuti ekskurzije, broju učenika, autobusa, nastavnika, isto tako da zahteva od policijske uprave da pregleda autobuse kako bi bili sigurni da su autobusi bezbedni i da deca mogu sigurno da krenu na put.

„U okviru pripreme i same realizacije ekskurzija mi se trudimo da ispunimo vaspitne ciljeve same ekskurzije, ali isto tako da ispunimo određene uslove, jedan od bitnijih uslova je svakako bezbednost i zaštita naših učenika i mi smo po tom pitanju uradili sve što je bila naša obaveza“, rekla je Jevtić.

Prošle godine, prema informacijama Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici kontrolisano je oko 500 autobusa i vozača, a izuzetno mali broj nepravilnosti je otkriven.

Možda Vam se svidi i