Sremska Mitrovica – Sremska Mitrovica dobija novog investitora u poljoprivrednoj proizvodnji, a radi se o firmi „Yaylafiliz“ DOO koja se bavi uzgojem voća. Ovom investitoru na poslednoj održanoj sednici Skupštine grada odobreno je da u zakup na period od 30 godina dobije 96ha državnog poljoprivrednog zemljišta.

„Firma „Yaylafiliz“ je ćerka jedne tursko-nemačke i jedne srpske kompanije koja zajedničkim ulaganjem podiže zasad voća na 96 ha državnog zemljišta na teritoriji Sremske Mitrovice, tačnije katastarskih opština Laćarak i Čalma“, rekao je nakon sednice gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

Njihova investicija će, objašnjava Sanader, u naredne tri godine premašiti tri miliona evra, a pored samog podizanja zasada jabuka podrazumeva i otvaranje prerađivačkog pogona na osnovu koga je kompaniji i dodeljeno zemljište na period od 30 godina, po ceni od 207 evra po hektaru. U pogonu će se proizvoditi čips od jabuke.

„Očekujem da će u naredne tri godine nići zaista ozbiljni zasadi jabuke na prostoru K.O. Laćararak i K.O. Čalma i mislim da je to dobar put ka povećanju prihoda po hektaru, naravno samim tim ekonomija raste i uvećava se bruto društveni proizvod“, rekao je Sanader.

Prema njegovim rečima u biznis planu investitora se navodi da bi u sezoni u voćnjacima posao moglo da nađe oko 100 radnika, a 16 do 20 njih će biti stalno zaposleno u pogonu za proizvodnju čipsa.

Investitor će u ovoj godiniće moći da uđu na površinu od 46 ha, a sledeće godine na ostatak zemljišta.

„Za sada investitor će podići zasade na 96 ha, njihov plan je da mnogo veće površine budu pod jabukom, ali to zavisi dalje od njihovih investicija u proizvodnju“, rekao je gradonačelnik.

On je objasnio da je investitor prošao kompletnu proceduru i komisiju u Ministarstvu poljoprivrede koje im je odobrilo ovu investicija, da će njegove obaveze biti jasno definisane ugovorom i da to podrazumeva da će investitor imati obavezu da u roku od 3 godine podigne pomenute zasade i da oformi preradu.

„Država ima svoje mehanizme kojima štiti sopstvene interese, tako da mislim da neće biti oštećena i u slučaju da dođe do nekog problema sa investitorom i iskreno verujem da će investicija uspeti“, rekao je prvi čovek Mitrovice.

Nešto više o firmi „Yaylafiliz“ možete pronaći OVDE.

Možda Vam se svidi i