Produžavanje prava na dečji dodatak, ali i izjednačavanje prava žena u trudnoći koje su zaposlene na neodređeno i koje rade pod ugovorom, samo su neke od novina koje predviđa radna verzija nacrta Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kaže ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ona je dodala da je realno da do kraja godine predlog zakona uđe u skupštinsku proceduru i da bi volela da odmah bude i usvojen kako bi mogao da počne da se primenjuje početkom naredne godine.

– Predviđeno je da se prolongira period prava na dečji dodatak za sve one učenike koji su iz zdravstvenih razloga morali da prekinu ili kasnije da počnu sa školovanjem. Do sada je limit bio 19, sada je 21. godina – rekla je Đukić Dejanović za RTS.

Ona je dodala da će dinamika isplate roditeljskog dodatka biti drugačija nego sada, a da je predviđeno da za prvo dete porodica dobije 100.000 dinara.

– Tokom trudnoće biće izjednačena prava žena koje rade na određeno vreme i za stalno. Mnogo žena radi na određeno vreme i ugovorom o delu one do sada nisu imale nikakva prava. Sada se takva žena kao i žena sa sela koja je socijano osigurana izjednačava sa ženom koja je u stalnom radnom odnosu – pojasnila je ona.

ekapija.com

Možda Vam se svidi i