Sremska Mitrovica – Ukoliko u narednom periodu planirate put za Crnu Goru ili Grčku, svakako je dobro na vreme znati koja dokumenta su vam potrebna, a koja ne za putovanje u neku od ove dve zemlje.

Za Crnu Goru nisu potrebna dokumenta kao što su zeleni karton, međunarodna vozačka dozvola i dozvola za upravljanje tuđim automobilom u inostranstvu.

Potrebno je imati:
-Pasoš ili ličnu kartu
-Zeleni karton u slučaju da idete preko Bosne i Hercegovine
-Ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu ukoliko vlasnik vozila nije u njemu, osoba koja upravlja vozilom treba da poseduje ovlašćenje overeno u sudu ili u opštini, ali se prihvata i dozvola za upravljanje vozilom u inostranstvu izdata u AMS Srbije koja važi godinu dana.
Maloletna lica, ako putuju sa roditeljima, treba da poseduju dokument koji dokazuje njihov identitet. Deca školskog uzrasta treba da imaju dokument sa fotografijom – đačka knjižica, pasoš, lična karta…
Deca predškolskog uzrasta treba da poseduju dokument kao što je izvod iz matične knjige rođenih, zdravstvena knjižica, putna isprava.

Ukoliko dete putuje bez roditelja odnosno staratelja preporučuje se pisana i overena saglasnost oba roditelja.

Za put u Grčku potebno je imati
– Pasoš
– Zeleni karton (ukoliko idete preko Makedonije)
– Međunarodna vozačka dozvola
– Ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu
-Putno osiguranje (nije neophodno ali preporučljivo)

Međunarodna vozačka dozvola ne treba za Grčku ali treba ukoliko idete preko Makedonije.

Naši vozači moraju da izdvoje i za međunarodnu vozačku dozvolu, koju skoro ni u jednoj zemlji Evrope ne traže ali vam je neophodna u Grčkoj i Makedoniji. Cena međunarodne vozačke dozvola iznosi 2800 dinara a uz ovu svotu morate izdvojiti i 600 dinara zaa potvrdu o merama zabrane, objasnili su nam u AMS Sremska Mitrovica.

Još jedan dokument je obavezan za vozače, čiji je automobil registrovan na tuđe ime. Dozvola za upravljanje tuđim vozilom je neophodna u svim zemljama Evrope, a moraju je imati i vlasnici vozila koja su kupljena na lizing. Cena je 1.500 dinara. Rok važnosti je godinu dana od dana izdavanja. Međunarodna vozačka dozvola i dozvola za upravljanje tuđim vozilom može da se izvadi u poslovnicama AMS Srbije, a „zeleni karton“ u osiguravajućim kućama kod kojih je zaključeno obavezno osiguranje vozila, njegova cena je takođe 2.000 dinara i važi godinu dana.

Ukoliko plaćate i putno zdravstveno osiguranje predlažemo vam AMS Sremska Mitrovica gde možete platiti po danu, jedan dan iznosi 120 dinara, četvoročlana porodica plaća 4800 ali i ostvaruje popust, tako da bi platila oko 3000 dinara.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, kao ni Uprava pogranične policiije Srbije nisu dobili nikakvo obaveštanje od kolega iz Crne Gore po kome se menja bilo šta u dosadašnjem načinu ulaska naših građana u ovu susednu zemlju.

– Način ulaska građana Srbije u Crni Goru regulisan je ranije potpisanim sporazumom. Po tom sporazumu, naši građani u Crnu Goru mogu da uđu samo sa ličnom kartom. Pasoš nije obavezan, i ta praksa je važeća – kažu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

I u Upravi policije Crne Gore, prenose „Vijesti„, kažu da se ništa nije promenilo u režimu ulaska građana Srbije u Crnu Goru.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Miroslav Jelača 08.07.2017. - 10:42 pm

Postovana redakcijo. Ukoliko zelite da ostanete objektivna informativna kuca a i pouzdana ne objavljujte stvari koje niste proverili pa tako za put u Crnu Goru nije potreban pasos a papir za upravljanje tudjim vozilom u inostranstvu treba samo gospodi iz AMS Srbije obzirom da tako zaradjuju pare ali vam niko ne trazi to na granici niti u inostranstvu. A ja cu se ograditi pa reci bar ne u BIH i Crnoj Gori. A pasoša što se tiče imate način da to proverite a ne da unosite paniku u već i ovako isprepadane građane. Srdačno Vas do sada redovan čitalac.

Komentari su zatvoreni.