ČUVAŠ PRIRODU – ČUVAŠ SEBE: Ne sa strane u kantu sve može da stane

Od strane Ozon
0 komentar

Inicijativa građana! Još jednom novonastala deponija se uklanja.

Na inicijativu saveta Mesne zajednice Laćarak kao i meštana ovog sremskog sela,  2013 godine još jednom je očišćena deponija ali se organizovalo  i krčenje deponije u Laćarku.

Osim cišćenja otpada, radilo se i na izlivanju betonskih ploča za kontejnere, postavljanje rampe na samom ulazu na deponiju, postavljanje portirskih kućica gde ce zaposleni moci da kontrolišu deponovanje smeća, kao i da upućuju i sprovode građane do mesta koje je predviđeno za bacanje otpada.

Dejan Umetic, predsednik Saveta MZ Lacarak je najavio i postavljanje tri kontejnera koji ce biti korišceni za animalni otpad, čime ce biti rešen veliki problem.

Vrednost ove investicije je oko 400 000 dinara, sredstva su izdvojena iz budžeta grada Sremska Mitrovica, ali je i MZ Laćarak obezbedila jedan deo novca u te svrhe.

Iste godine rešen i problem regionalne deponije

– Na poziv lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica, održan je još jedan sastanak sa predstavnicima grada Šapca u nameri da se prevazide problem i razjasne nesuglasice koje vec duži vremenski period postoje na toj relaciji, a odnose se na funkcionisanje zajednickog preduzeca Regionalna deponija „Srem-Macva”.

Na sastanku predstavnika gradova Sremske Mitrovice i Šapca došlo je do rešenja problema izmedu te dve lokalne samouprave, kao osnivaca zajednickog javnog preduzeca Regionalna deponija “Srem-Macva”.

Radne grupe su usaglasile novu verziju Sporazuma o saradnji dva grada, kao i izmenu Osnivackog akta. O tim promenama potrebno je da se na sednicama do kraja godine izjasne i parlamenti u Šapcu i Sremskoj Mitrovici. U slucaju da ovi dokumenti tada dobiju zeleno svetlo izbor novog direktora zajednickog preduzeca, što je do sada bio kamen spoticanja, ocekuje se u martu 2014. godine.

Podsećamo, dva grada su se, nakon realizovanog projekta izgradnje deponije nadomak Jarka, pre više od godinu dana razišla kod kadrovskih pitanja vezanih za rad preduzeca koje je opet zajednicki formirano sa zadatkom da upravlja tom deponijom. Mitrovacka skupština, koja je po tadašnjem Sporazumu o saradnji imala i to pravo, imenovala je novog direktora preduzeca, ali kako se o tome nije izjasnila Skupština Šapca on do danas nije stupio na dužnost.

Da bi se problem prevazišao, strane su se sada dogovorile da izmene Sporazum, ali i Osnivacka akta.

– Jedna od izmena odnosi se na odluku da grad Šabac sada imenuje direktora, a Skupština grada Sremska Mitrovica predsednika Nadzornog odbora na period koji je odreden u Sporazumu. To se ocekuje u martu iduce godine, nakon cega ce, nadamo se, preduzeće profunkcionisati, rekao je zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice Tomislav Janković.

O dogovoru koji su postigle radne grupe potrebno je da se izjasne skupštine oba grada. Ukoliko u parlamentu on dobije zeleno svetlo, normalizacija odnosa Šapca i Sremske Mitrovice u vezi sa zajednickim preduzećem je tada sasvim izvesna, kao i izbor novog direktora na predlog Skupštine Šapca, i predsednika Nadzornog odbora na predlog Mitrovice.

Regionalna deponije pocinje sa radom do 1. marta 2104. godine

Prema rečima gradonačelnika grada Sremske Mitrovice, Branislava Nedimović 29. januara će se sa evropskom delegacijom potpisati jedan novi ugovor u okviru programa EU EXCHANGE 4.

Ovaj ugovor cija je vrednost 350 000 eura koji predstavlja nastavak projekta regionalne deponije se odnosi na oblast tehnologije, konkretno na upravljane komunalnim otpadom na teritoriji Sremske Mitrovice kao i na edukacija stanovništva na koji nacin se razvrstava komunalni otpad, odnosno projekat podrazumeva kompletno savremeno tretiranje komunalnog otpada od strane domacinstava i nacin na koji ce se to raditi narednih godina na prostoru Sremska Mitrovice.

“Danas ce biti izneta dozvola za privremenu upotrebu regionalne deponije od strane pokrajinskog sekreterijata za ekologiju, a sutra bi trebao da bude završni monitoring oko regionalne deponije od strane evropske delegacije. Tako da kada sutra u skupštini usvojimo ove odluke bice zaokružen ceo sistem upravljanja komunalnim otpadom na prostoru Sremske Mitrovice i Šapca”, rekao je Nedimovic.

Prema dogovoru koji je postignut izmedu grada Šapca i grada Sremske Mitrovice period do marta 2015. se racuna kao period u kome grad Šabac ostvaruje svoja upravljacka prava, a nakon toga upravljacku ulogu preuzima grad Sremska Mitrovica, sa tim da je postignuto jedno kompromisno rešenje po kome drugi grad ne može da ometa donošenje odluka koje su vezane iskljucivo za jedan od gradova.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ČUVAŠ PRIRADU – ČUVAŠ SEBE: Ne sa strane u kantu sve može da stane” koji se finansira iz budžeta REPUBLIKE SRBIJE- MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

You may also like