Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“ u Sremskoj Mitrovici biće održan od 11. do 14. avgusta, na Žitnom trgu, a u okviru njega nastupiće ukupno predstavnici 13 zemalja od kojih je jedna i Čile.

Folklorno – plesna grupa čileanskog Univerziteta Austral – Valdivia, BAFUACh (Ballet Folklórico de la Universidad Austral de Chile ČILE).

Grupa umetnika – studenata i profesora Čileanskog Univerziteta AUSTRAL, koji predstavljuju tradicionalnu muziku, igre, nošnju i instrumente Čilea i Latino Amerike. Cilj im je da celom svetu predstave korene svoje zemlje i svog kontinenta, ali i da predstavljaju svoj Univerzitet, i u svojoj zemlji, i van njenih granica.

Nastali su 1979. godine i od tada do danas ih vodi profesor Hulio Mariangel Toledo. Proputovali su celu Južnu Ameriku, a oduševljeni su evropskom kulturom, koju su upoznali tokom gostovanja u Francuskoj, Poljskoj, Sloveniji, Italiji i drugim zemljama, kao i azijskom kulturom koju su spoznali tokom posete Japanu. U svojoj zemlji su gostovali u 60 gradova, i u duplo više gradova u inostranstvu. Imaju posebne grupe zadužene za muziku i igru, a posebne za kostime i tehniku. Polaznici moraju da prođu školu u trajanju od dve godine dok ne uđu u izvođačku postavu, koja nastupa na koncertima.

Dolaze iz Valdivie, grad koji je u svetu najviše poznat po Velikom Valdivianskom zemljotresu, najrazornijem ikad zabeleženom zemljotresu, koji 1960. godine naneo ogromnu štetu ovom gradu, kao i čitavom regionu.

Multikulturalna su sredina, sa narodima španskog i nemačkog porekla, kao i starosedelačkim narodima Mapuče i Kečua.

Facebook/Srem folk fest

Možda Vam se svidi i