Završen drugi krug licitacije državnog poljoprivrednog zemlišta

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održan drugi krug javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini preostalog nakon davanja zemlje u zakup po osnovu prava prečeg i prvog kruga javnog nadmetanja.

Zemlja koja je u ovom krugu ponuđena poljoprivrednim proizvođačima nalazi se u katastarskim opštinama Bosut, Sremska Rača, Ležimir, Manđelos i Grgurevci.

„Desilo se ono što čemu smo se nadali, sve obradive poljoprivredne površine u katastarskoj opštini Bosut su našle svoje zakupce i očekujemo da će ti zakupci ovih dana ući u svoje posede. Ono što je takođe očekivano, a što se i desilo jeste da za zakup pašnjaka, koji su novina u našem programu, nije bilo zainteresovanih lica“, rekao je načelnik Gradske uprave za poljoprivredu Vladimir Nastović nakon licitacije.

ajjajja

On je objasnio da je danas oko 210 hektara obradivih površina državne zemlje u katastarskoj opštini Bosut našlo svoje zakupce, da je oko 100-110 hektara ostalo neizlicitirano i da su to mahom pašnjaci na padinama Fruške gore u katastarskim opštinama Manđelos, Ležimir i Grgurevci.

Što s tiče početne cene ona je iznosila 60% prosečne cene državnog zemljišta treće klase u prvom krugu licitacije.

Nastović je rekao da je izuzetno zadovoljan kako je čitav program davanja poljoprivrednog zemljišta u zakup realizovan i da je sve proteklo bez većih prolema.

„Posle dve godine tokom kojih nismo imali licitaciju, ove godine smo imali dva kruga i gotovo sve obradive površine su našle svoje zakupce, tako da naredne godine ne očekujemo ni uzurpacije i sve one probleme koje smo imali u prethodnom periodu. Ovako bi trebalo da bude svake godine i nadam se da će tako i biti, a i ćemo svakako raditi na tome“, rekao je Nastović.

U okviru prvog kruga licitacije ponuđeno je 491.8 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Javna licitacija obuhvatila državno zemljište u katastarskim opštinama Bosut, Sremska Rača, Kuzmin, Laćarak, Čalma i Sremska Mitrovica. Prosečna postignuta cena treće klase zemljišta na osnovu koje se određuje cena ostalih klasa iznosila je 245 eura, što je cena u poslednje dve godine postignuta na javnim licitacijama u opštinama u okruženju, s obzirom da licitacije nije bilo u Sremskoj Mitrovici.

You may also like