ZATVOR KAO USPEŠNA FIRMA Preduzeće u kojem rade osuđenici izvozi u zemlje regiona i Afriku

Od strane Ozon
0 komentar

Oni imaju 300 zaposlenih, izvoze u afričke zemlje i zemlje regiona. Jedna je od najuspešnijih firmi u Sremskoj Mitrovici, a rade u okviru Kazneno-popravnog zavoda.

Foto: N. Božić / RAS Srbija

Foto: N. Božić / RAS Srbija

– Na 10 hektara zemljišta, koliko zauzima naš metalski kompleks u okviru preduzeća „Dubrava“, imamo izgrađene proizvodne hale i radionice u kojima je uposleno 250 osuđenika i 50 civila koji ih obučavaju. KPZ je već decenijama poznat po svojim proizvodima, poput prikolice „dubrava“, koja je postala brend ove ustanove, drljača, podrivača, tanjirača i felni, kao i asortimanu iz drvnog pogona. Naše piknik i baštenske garniture krase mnoge domove, a našim behatonom popločane su staze između paviljona – kaže Aleksandar Alimpić, upravnik Kazneno-popravnog zavoda.
„Dubrava“ radi punom parom, proširila je proizvodni asortiman i pojačala prodaju. Samo u poslednja tri meseca, u saradnji sa Fondacijom „Prosperitati“, koju je osnovala Vlada Mađarske za pomoć Mađarima u Vojvodini, prodato je 15 prikolica i ugovorena prodaja još pet. Za distributere iz zemlje i inostranstva spremno je 40 drljača, osam prikolica i 20 tanjirača, a uskoro kreće program za izvoz u Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku. U završnoj fazi su i pregovori sa Alžirom o prodaji 8.000 felni.

U ekspanziji je i drvni pogon, gde radi 30 osuđenika i 10 civila. Oni proizvode boks-palete za jednog velikog proizvođača povrća u Vojvodini. U tom pogonu prave se i ciglarske palete, u toku je dobijanje sertifikata za proizvodnju evro-paleta, a planiraju i proizvodnju nameštaja.

Za osuđenike zaposlene u pogonima „Dubrave“ važe sve odredbe Zakona o radu, izuzev penzionog osiguranja. Radi se svakim radnim danom od 7 do 14 sati, a plata im, iako simbolična, dobro dođe, kako kažu, za kupovinu u kantini.

– Radim sa majstorima u radionici na poslovima brušenja i varenja. Imam samo osnovnu školu, pa će mi ovo dobro doći kad izađem da otvorim radionicu – nada se osuđenik B. K. (23).

Osuđenik P. S. (38) već duže vreme radi kao jedan od glavnih majstora u metalskom kompleksu.

– Imamo u radionici dobar i korektan odnos i sa drugim osuđenicima i sa zaposlenim civilima. Meni ništa nije teško, bravar sam po struci, to sam radio i na slobodi, a ovde volim da radim, ponešto se zaradi, a i dobro mi dođe, vreme brže prolazi. Nekad po potrebi radim i prekovremeno, a za to dobijemo povlastice ili novčanu nagradu – kaže on.

-Počeli smo realizaciju projekta izložbe naše mehanizacije, ali i mehanizacije svih zainteresovanih firmi iz Srbije. Za to koristimo prostranu parcelu kod našeg hipodroma, dok će se na jednom hektaru predstavljati poljomašine u radu- kaže Alimpić.

Izvor Blic; Narcisa Božić

You may also like