Uzurpatori državnog zemljišta ostaju bez roda

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Uzurpatori državnog poljoprivrednog zemljišta u Sremskoj Mitrovici u narednom periodu ostaće bez useva.

Gradska uprava za poljoprivredu juče je i zvanično počela da sa uzurpiranog državnog zemljišta koje je ostalo neraspoređeno, a zatim je uzurpirano skida useve. Ovaj proces započet je u katastarskoj opštini Čalma gde će biti skinut rod soje sa povrišine od 18 hektara. Nakon Čalme prelazi se u katastarsku opštinu Šašinci.

Ove godine ukupno je uzurpirano 90 hektara državnog zemljišta, od toga za 60ha uzurpatori su se sami prijavili Gradskoj upravi i postigli vansudsko poravnanje, dok se za 30 hektara i dalje ne zna ko su uzurpatori. Na toj površini zasejana je soja i to na 26 hektara, dok je ostatak pod kukuruzom.

„Trenutno se nalazimo na jednoj od uzurpiranih parcela u katastarskoj opštini Čalma gde se skida rod sa površine koja se koristi bez pravnog osnova. Na ovoj parceli je zasejana soja i to na površini od 18 hektara. Sve ukupno na uzurpiranim površinama imamo 26 hektara soje, 18 u ovoj katastarskoj opštini i 8 u katastarskoj opštini Šašinci, ostatak uzurpiranog zemljišta je pod kukuruzom“, rekao je Branko Jakovljević, pomoćnik gradinačelnika za oblast poljoprivrede prilikom obilaska uzurpiranog zemljišta.

On je objasnio i da je Uprava za poljoprivredu uspela da izbegne troškove skladištenja roda s obzirom da je on već prodat putem javne nabavke poljoprivrednom proizvođaču iz Bačkog Petrovca.

Jakovljević je takođe dodao da budžet grada, odnosno pokrajine i republike Srbije neće biti oštećen, jer sredstva koja se dobiju od prodaje useva će nadoknaditi gubitak nastao uzurpacijom zemljišta.

„Sva sredstva koja se dobiju od naplate roda biće uplaćena po istoj razmeri kao i sredstva od zakupa površina, znači 40% lokalnoj samoupravi, 30% Republici Srbiji, isto toliko AP Vojvodini. Naravno pre toga biće namireni troškovi skidanja useva, transporta i svega ostalog“, rekao je Jakovljević i izrazio nadu da će skidanje useva uticati na uzurpatore u smislu da u narednom periodu neće koristiti državno poljoprivredno zemljište bez osnova.

Načelnik Gradske uprave za poljoprivredu Vladimir Nastović prilikom obilaska uzurpiranog zemljišta sa kojeg se skida rod kratko je rekao da su svi uzurpatori imali šansu da se sudski poravnaju i da je šteta za one koji nisu iskoristili tu mogućnost velika, ali opravdana.

Nastović je takođe objasnio da je bilo pokušaja skidanja roda od strane uzurpatora, ali da je angažovana poljočuvarska služba koja je sve te pokušaje osujetila i uspela da sačuva rod.

Možda Vam se svidi i