Rezultati rada Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U prostorijama Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici juče je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rada ove Uprave u periodu od januara do kraja avgusta ove godine.

Na konferenciji su govorili načelnik Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, glavni policijski savetnik Đura Mandić, načelnik odeljenja kriminalističke policije Zoran Obrenović, načelnik odeljenja policije Dragan Stojanac i inspektor odseka pogranične policije za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovinu ljudima Slavko Živčić.

Na samom početku konferencije načelnik Mandić je stanje bezbednosti na području Srema ocenio kao vrlo zadovoljavajuće, pre svega misleći na očuvanje javne bezbednosti u proteklom periodu koji je prema rečima Mandića bilo u vrlo složenim, gotovo vanrednim okolnostima pre svega imajući u vidu činjenice koje su u značajnoj meri opterećivale rad Ministarstva unutrašnjih poslova u celini, a pre svih u PU u Sremskoj Mitrovici.

„Izuzetno je važno napomenuti da dobri rezultati rada koji su ostvareni u toku 8 meseci ove godine nisu proizvod slučajnosti i neke dobre sreće, već jednog planskog, organizovanog vrlo napornog rada svih pripadnika MUP-a, posebno nas zaposlenih u PU u Sremskoj Mitrovici. Mi imamo jedan dobar kontinuitet u smislu da se povećavaju aktivnosti policijskih službenika, a smanjuje se broj bezbedonosno značajnih pojava i događaja“, rekao je Mandić.

U prilog tome Mandić je izneo zvanične podatke u kojima se navodi da je broj registrovanih krivičnih dela u istom periodu 2015. godini bio 2.458, a u ove godine za 421 manje, odnosno 2.037. što iznosi za 17,13% manje, dok je procenat rasvetljenih krivičnih dela je povećan za nekih 12,84%.

„Što se tiče javne bezbednosti u oblasti javnog reda i mira imam to zadovoljstvo da mogu da konstatujem da smo u značajnoj meri smanjili broj prekršaja iz obasti javnog reda i mira, a ako uzmemo činjenicu da on kontinuirano opada iz godine u godinu mislim da smo preventivnim aktivnostima pre svega pripadnika policije opšte nadležnosti uspeli da ostvarimo jedan od prioritetnih zadataka koje smo postavili sebi, a to je poboljšanje ambijenta i stanja bezbednosti u čitavom Sremu“, zaključio je Mandić.

Načelnik Kriminalističe policije Obrenović govorio je o rezultatima rada Poicijske uprave u oblasti kriminaliteta koji su postignuti od početka godine.

„Projektovani zadaci PU u Sremskoj Mitrovici su bili da povećamo broj otkrivenih krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminaliteta, da povećamo broj otkrivenih krivičnih dela vezanih za narkotike, ilegalnog posedovanja i držanja oružja, nasilja u porodici i slično, da podignemo efikasnost u rasvetljavanju krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem i da smanjimo broj tih dela, dela sa nepoznatim izvršiocem“, rekao je Obrenović.

On je izneo podatke u kojima se navodi da je u prvih osam meseci ove godine otkriveno 188 krivičnih dela privrednog kriminaliteta što je za 14,63% više više nego u istom periodu prošle godine. Podneto je ukupno 145 krivičnih prijava protiv 157 izvršilaca. Prošle godine broj krivičnih prijava iznosio je 111 protiv 128 lica. Krivičnih dela iz oblasti korupicije bilo 21.

Realizovano je 67 zaplena duvana i cigareta. Oduzeto je 1015 kilograma rezanog duvana, 19.489 kg duvana u listu i 28.891 boksova cigareta bez akciznih markca. Ukupna vrednost zaplenjenog duvana i cigareta iznosi 71.151.235 dinara. Podneto je 58 krivičnih prijava protiv 61 osobe za 72 krivična dela. Takođe zaplenjeno je 2550 litara krijumčarene nafte u vrednosti 340.000 dinara.

„Što se tiče opšteg kriminaliteta broj krivičnih dela je 1814 ili za 20% manje nego 2015. godine kada je bilo 2262 krivična dela“, rekao je Obrenović i dodao da je naročito dobra tedencija u otkrivanju krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem koja predstavljaju največi problem policiji. Taj broj krivičnih dela u 2014. godini bio 1742, prošle godine 1537, a ove godine 1081.

Po dva ubistva registrovana su prošle i ove godine, od toga po jedno teško ubistvo. Ni jedan slučaj silovanja nije zabeležen ove godine na području ove PU.

U prvih osam meseci izvršeno je 38 krivičnih dela razbojništva, dok je taj broj u istom periodu prošle godine bio 73 dela. Smanjenje ovih dela je za 48%. Iznude su registrovane 2 i oduzimaje motornih vozila je smanjeno sa 7 na 5.

U odnosu na prvih osam meseci prošle godine smanjen je broj krađa za 42,42%, teških krađa za 27,62%.
Maloletnici su do kraja avgusta meseca izvršili 130 krivičnih dela što je za 16,12% manje nego 2105. godine.

Od početka januara do kraja septembra meseca na području PU u Sremskoj Mitrovici realizovane su 82 zaplene opojnih droga i otkrivena 93 krivična dela u vezi sa dogom. Zaplenjeno je 85.100 grana i 1063 komada opojne droge, najviše marihuane – 81.333 grama, 2.996,49 grama heroina, 269,53 grama hašiša. Otkrivene su četiri laboratorije sa opremom za uzgajanje.

Otkrivena su 54 krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, ošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i 136 krivičnih dela nasilje u porodici.

PU u Sremskoj Mitrovici ukupno je za prvih osam meseci 2106. godine podnela protiv 1124 lica krivične prijave, a prošle godine protiv 1028 lica.

O javnom redu i miru govorio je načelnik odeljenja policije Stojanac, koji je objasnio da su pripadnici policije opšte nadležnosti od septembra 2015. godine, pa sve do sada angažovani u pratnji migranata i obezbeđenju prihvatnih centara.

Prema rečima Stojanca broj registrovanih prekršaja u ovoj oblasti je smanjen za 17,55% u toku ove godine registrovan je 5601, a prošle godine 729 prekršaja. Obezbeđeno je 1.511 javnih skupova kojima je prisustvovalo 407.844 građana. Na preventivno represivnom planu iz ove oblasti sprovedeno je 97 akcija racija u ugostiteljskim objektima što je povećanje za 6,59%. Povećan je broj proverenih lica putem legitimisanja za 31 posto.

U oblasti bezbednosti škola, školskih objekata, učenika i nastavnog osoblja broj registrovanih ogađaja iznosi 27 i on je smanjen za 30,76 posto.

U prvih osam meseci ove godine registrovano je 775 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 27 osoba, povređeno je 528 osoba. Otkriveno je 26. 159 saobraćajnih prekršaja.

O rezultatima u poslovima pogranične policije za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima govorio je inspektor Slavko Živčić.

On je objasnio da se od marta ove godine poslovi Odseka pograniče policije u postupanju prema iregularnim migrantima višesturuko povećali u smislu utvrđivanja identiteta i preduzimanja potrebnih zakonskih mera.

U cilju sprečavanja krijumčarenja iregularnih migranata podneto je 6 krivičnih prijava za krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, i to protiv 9 lica.

Poicijsku službenici ove PU su od početka 2016. godine primenili 2.448 različitih mera prema stranim državljanima. Podneto je 720 zahteva za pokretanje prekršajnog posupka, izrečeno 487 mera otkaza boravka sa zabranom ulaska u R. Srbiju, doneto 60 rešenja o nezakonitom boravku.

U cilju sprečavanja zloupotrebe bezviznog režima sa zemljama EU podnete su 3 krivične prijave za krivično delo Omogućavanje zloupotrebe ostvarivanja prava azila u stranoj ržavi protiv 3 državljanina R. Srbije.

U poslovima regulisanja statusnih pitanja stranih državljana u našoj zemlji odobreno je 399 privremenih boravaka po raznim osnovama. Ove godine prijavljeno je 17.875 turističkih boravaka.

Možda Vam se svidi i