Učestvujte u izložbi „TRAG GENERACIJA – SREMSKA MITROVICA“

Sremska Mitrovica – Svojim postojanjem, delanjem i ispoljavanjem, svaka generacija piše stranice svoje istorije, tradicije umetnosti i kulture. Na taj način se stvara posebna baština, koju čine određene vrednosti i tvorevine, zaslužne generacijskog prenošenja.
Tragovi generacija materijalizovani su, između ostalog, i kroz postojanje i očuvanje svekolikih predmeta koji su pripadali precima, a koji su deo nečije porodične istorije i lične porodične tradicije. Predstavljaju materijalne izvore koji svedoče o prošlosti i danas imaju izuzetan značaj za potomke. Zato decenijama bivaju prenošeni i čuvani od zaborava.

Sa potrebom i važnošću tako očuvanih predmeta, čija vrednost se ne meri novcem, povezuju se interesantne činjenice, anegdote, situacije, neobične životne priče predaka, koje u sebi nose nešto neočekivano, neuobičajeno, poučno, velikodušno i vredno da bude ispričano drugima. Ukazuju na različite događaje, duboka osećanja, povezujući ljude u prošlosti i sadašnjosti.

POZIV - plakat

S ciljem da i u Sremskoj Mitrovici što veći broj ljudi čuje takve priče i da se doprinese očuvanju i širenju kulturnih i porodičnih vrednosti, Centar za kulturu „Sirmiumart“ i Muzej Srema organizovaće izložbu „TRAG GENERACIJA – SREMSKA MITROVICA“, a njen idejni tvorac je Kulturno-umetnička organizacija „KULTURNI ELEMENT“ iz Beograda.

Ovim putem, organizatori izložbe pozivaju sve zainteresovane pojedince i porodice da se prijave i predlože predmete kojima raspolažu, a koji bi mogli biti izloženi zajedno sa pričama koje su ih sačuvale do današnjih dana. To mogu da budu lični predmeti pojedinaca, posebni predmeti koji su obeležili trenutak pojedinca ili čitavih porodica i značajni predmeti koji se čuvaju iz generacije u generaciju. Nakon odabira najboljih priča i predmeta, svi učesnici izložbe će imati mogućnost da na njoj uživo, pojedinačno ili porodično, prezentuju priču o izloženom predmetu, koji je dragoceni deo njihove porodične istorije.

Poziv za prijave na konkurs traje do 25. aprila 2016. godine.
Izložba će biti organizovana u Galeriji „Lazar Vozarević“, u Sremskoj Mitrovici“, nakon izbora najzanimljivijih predmeta, a o čemu će javnost biti naknadno obaveštena.
Za bilo koje pitanje ili predlog, obratite se na etnologija@muzejsrema.com, na broj telefona 022/621-150 ili lično u Muzej Srema, Vuka Kardžića 3, Sremska Mitrovica (kontakt osoba Vladimir Perić).

You May Also Like