Sremska Mitrovica – Na sednici Skupštine Grada Sremska Mitrovica, koja je održana danas kao jedna od tačaka dnevnog reda našao se i Predlog Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u organizacionim oblicima koji čine sistem javnog sektora Grada Sremska Mitrovica.

Donošenjem Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru (Zakon o racionalizaciji) započeo je proces racionalizacije, odnosno smanjenja broj zaposlenih u javnom sektoru na svim nivoima sa vremenskim trajanjem od četiri kalendarske godine, zaključno sa 31. decembroj 2018. godine.

Prema Zakonu o racionalizaciji u Sremskoj Mitrovici predviđeno je da u javnom sektoru na neodređeno vreme bude zaposleno 1010 radnika, a broj radnika koji je bio preko tog broja jeste 43 zaposlenih.

55379_nezaposleni201-afp-robyn-beck_f

„Mi smo prevashodno pokušali i uspeli u tome da problem sa zaposlenima, iako on fizički ne postoji, ali kada se sve regionalne institucije stave na teret budžeta lokalne samouprave u smislu isplate zarada i ostalnih naknada, itekako je prisutan, rešimo u skladu sa zakonom. Taj problem rešili smo tako što je jedan broj zaposlenih otišao u penziju, a jedan broj zaposlenih bio je rad da uz adekvatnu novčanu naknadu, a koju predviđa Zakon o racionalizaciji, dobrovoljno napusti svoje radno mesto“, rekao je Miroslav Jokić, načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove.
On je dodao da će zaposleni u Regionalnoj deponiji „Srem – Mačva“ pasti na teret budžeta Grada Šapca, a da će zaposleni u mesnim kancelarijama u kojim se ukida samodoprinos pasti na teret lokalnog budžeta.

„U ovom trenutku smo bez većih trzavica i problema broj zaposlenih u javnom sektoru sveli u okvir Zakona o racionalizaciji koji je donela Vlada Republike Srbije“, rekao je Jokić.

Načelnik je objasnio da je Zakonom o racionalizaciji dozvoljeno zapošljavanje na određeno vreme još 10% radnika od ukupnog broja zaposlenih na neodređeno.
„Mi zaista imamo potrebu za dodatnim angažovanjem lica, jer na primer ova zima je po pitanju snega bila blaga prema nama, ali ne znači da če tako i ostati, pa će biti potrebno da angažujemo dodatan broj lica za čišćenje snega i slično“, objašnjava Jokić.

Odluka o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru usvojena je 2. decembra prošle godine.

Možda Vam se svidi i