Sremska Mitrovica – Od danas Republički fond za zdravstveno osiguranje će finansirati i treći pokušaj vantelesne oplodnje, saopšteno je na zvaničnom sajtu Fonda.

Na inicijativu Republičkog fonda, izmenjen je Pravilnik o obimu i sadržaju prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participaciji za 2016. godinu u delu koji se odnosi na vantelesnu oplodnju tako da se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja finansiraju tri pokušaja, umesto dva, koliko je bilo propisano do sada.

Osigurana lica Republičkog fonda će imati mogućnost da treći pokušaj vantelesne oplodnje obave na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i to pod istim uslovima koji važe za prvi i drugi pokušaj. Navedene uslove utvrdila je Republička stručna komisija za lečenje postupcima BMPO i to su:

• parovi kod kojih su iscrpljene druge mogućnosti lečenja neplodnosti;
• žene koje imaju neplodnost i pored odgovarajućeg lečenja ;
• žene koje nisu rađale ili nemaju žive dece ili muškarac koji nema žive dece (parovi koji nemaju dece sa partnerom u postojećoj zajednici sa kojim idu na proces BMPO);
• do napunjenih 40 godina starosti u momentu dobijanja odluke o ispunjenosti uslova za uključivanje u proces BMPO od strane Komisije za BMPO nadležne zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova;
• očuvana funkcija jajnika;
• normalni indeks telesne mase (BMI manji od 30);
• svi oblici subfertilnost i muškarca uz postojanje živih ili morfološki ispravnih spermatozoida u ejakulatu

Iz Fnda napominju da će osigurana lica koja se prijavljuju za treći pokušaj VTO takođe imati mogućnost da se prilikom izlaska na lekarsku komisiju filijale opredele da proces obave u jednoj od 5 državnih ustanova (KC Srbije, GAK Narodni front, KC Niš, KC Vojvodine i OB Valjevo) ili u jednoj od 11 privatnih ustanova sa kojima Republički fond ima zaključen ugovor (spisak privatnih ustanova je na sajtu RFZO).

„Republički fond je obezbedio dovoljne kapacitete do kraja godine, za sva tri pokušaja vantelesne oplodnje kako u državnim tako i u privatnim zdravstvenim ustanovama“, piše u saopštenju.

Možda Vam se svidi i