Akcija – reakcija: Saopštenje Udruženja građana „KANIS“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Povodom pisanja pojedinih medija o radu Udruženja građana „Kanis“ iz Sremske Mitrovice koje se bavi zbrinjavanjem, negom i udomljavanjem napušten životinja iz ovog Udruženja na adresu Ozon media stiglo je zvanično saopštenje i mi ga prenosimo u celosti.

Obaveštenje za javnost povodom dezinformacija i neistina koje se plasiraju o nama kao Udruženju.
Već neko vreme putem neistina i denziformacija postoje pokušaji da se poveća mržnja i pri tom se javnosti stvara jedna pogrešna slika o nama, te osećamo potrebu da vam se predstavimo kao Udruženje našeg Grada, da vam predstavimo naš rad i za čega se od početka zalažemo.
Postojimo već 7 godina i od početka smo aktivni. S ozirom da je način na koji je naša Opština tada rešavala problem napuštenih i nezbrinutih pasa bio van okvira svih važećih Zakona, kako pisanih tako i ljudskih, humanih, od početka smo se borili da se sa tom praksom prekine i da Grad počne da rešava problem na zakonit i trajan način. To znači da Grad mora da ima azil koji bi primio te pse i zbrinuo ih, ali ni to neće rešiti problem ako se ne uradi ono osnovno a to je – kontrola vlasnika, od kojih problem i potiče.

Čipovanje, kaznena politika, sterilizacije i opet kazne za sve one koji psa napuste, koji psa puste na ulicu i onda pravi problem svima. Problem se mora rešavati od početka, kada se rešava od kraja imamo stalan priliv novih. Jedni se sklone, dodju drugi,možda ne tako dobri, i posle niza situacija koje dožive sa nekim od sugradjana, počinju da se brane i onda svakako dolazi i do neželjenih situacija. Skloniće se i oni. Pa će doći drugi. Opet će neko pustiti psa, ili će mu pobeći, ili ga pušta uveče da se prošeta , ili će organizovano biti dovedeni i pušteni u naš Grad ( u poslednje vreme to je situacija u našem Gradu, psi se organizovano dovode. Ima i pojedinačnih slučajeva. Za sve za koje smo mi saznali uredno smo podneli prijave, ali kao i kod slučajeva vešanja, klanja, trovanja i zlostavljanja pasa i mačaka, čak i gde su svedoci prijavljivali, na žalost do sada niko nije procesuiran, i po tom pitanju ćemo se u narednom periodu potruditi).

Naš Grad je sa čipovanjem počeo i na dobrom je putu da se uspostavi jedna prava kontrola vlasnika, jer će u narednom periodu sve ovo podići na jedan viši nivo. Mi jesno inicijatori ali nismo mi ovo , kao ni druga rešenja izmislili, sve to negde već funkcioniše, zajedno sa drugim merama, mi se samo svo ovo vreme trudimo da ih “ubrzamo” i da se sve potrebne mere sprovedu kako bi se problem rešio trajno. To je već druga svar koju takodje godinama radimo. Trudimo se da se problem trajno reši.
I tako smo skoro od početka osnivanja skromno i stidljivo počeli pse, najviše bačene štence, koje su naši sugradjani izbacili i napustili, da udomljavamo, zbrinjavamo, lečimo jer suprotnom bi bili ubijeni, nezakonito na nezakonit način, dok su štence likvidirali treskanjem o beton. I stalno su stizali novi psi, oni su ih sklanjali, pa ubijali, pa su dolazili novi i svi su bili srećni. Osim nas i velikog broja mitrovčana, koji smo tražili da se stvari počnu rešavati na pravi način, u početku peticijom koji je potpisao veliki broj vas.

Vremenom sve više vas nam se obraća kako bi se spasao ovaj ili onaj pas, povredjen, zlostavljan, izgubljen, obačen. Pas koji je smetao i svom vlasniku a sada smeta svima. Naše agažovanje postaje iz dana u dan sve veće.

Za poslednjih 5 godina udomili smo skoro 800 pasa. Uradili smo preko 500 sterilizacija, udomljenih pasa i onih o kojima trenutno brinemo, čak i vlasničkih pasa , a 2014 odradili smo i 50 besplatnih sterlizacija koje smo podelili vlasnicima pasa našeg Grada. Mesečno direktno ili preko naše stranice se vlasnicima vrati onoliko pasa koliko je zoohigijena vraćala za godinu dana. Od 1.jula 2016 svakog meseca poklanjamo po 10 besplatnih sterilizacija za pse i mačke koji imaju vlasnike, tako da ako ste zainteresovani slobodno nam se javite. Recite i komšijama, posebno onima koji stalno imaju problem sa viškom kučića ili mačića. To je još jedna stvar koju radimo, sterilišemo. I sterilisaćemo.

Mi u ovom Gradu živimo i nameravamo da živimo i dalje, imamo porodice, decu, unuke i trudićemo se i dalje da ovaj Grad bude jedno bolje mesto za život, za sve. Osim za neodgovorne vlasnike. Oni treba da budu kažjeni.

Trenutno brinemo o velikom broju pasa i ljudi koji su direktno sa psima, sa njima provode po 8 i 12 sati. Sve to se odvija uglavnom napolju, bila kiša,sneg ili sunce. Pozive imamo 24 sata i već godinama bukvalno nemamo ni jedan dan odmora. Do pre 3 meseca, kada nam se auto pokvario i nismo imali sredstava da ga popravimo do pre par dana, odgovarali smo na sve pozive i svuda rešili postojeće probleme, osim jednog slučaja u M.Mitrovici zbog niza okolnosti i ponašanja od strane jedne osobe. Takodje treba da znate, da se u naš Grad organizovano dovode psi što je i dovelo do eskalacije problema. Ali to ćemo prepustiti policiji.
Trenutno na ulici ima mnogo pasa. I samo 5% njih je čipovano. Inače za sada je čipovno pored postojećih i još oko 1500 pasa. Skoro svi vlasnički psi u Gradu. Psi se dovode organizovano i zato vas molimo da svaku takvu situaciju, ako budete imali saznanja, prijavite ili nama ili policiji.

Kad su ujedi u pitanju, ne kažemo da ih nema ali se u najvećem broju slučajeva zloupotrebljava. Broj prijavljenih ujeda i „ujeda“ je rastao još od 2010 godine iz čisto materijalnih razloga, što većina radi i sada. Predlog o rešenju tog problema takodje smo predali i trudićemo se da se zloupotrebe tog tipa svedu na minimum.
Nastavićemo i dalje da pomažemo našoj Opštini da se problem trajno reši, jer udruženja to i treba da rade, a problem je nastajao godinama, i svakako ce ove i naredne godine biti u potpunosti rešen.

Sve ono što radimo u narednom periodu podićićemo na viši nivo u svakom pogledu, kako bi bili bliži svima vama jer niko više od nas ne želi da pasa nema na ulici, jer im tamo i nije mesto.

Vaše Udruženje gradjana Kanis Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i