Sremska Mitrovica – Dramska predstava ThisCasting, autorski projekat Mirana Kurspahića biće odigrana u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ u petak 15. aprila sa početkom u 20 sati.

Velika scena Pozorišta “Dobrica Milutinović”
Ulaz: 500 dinara

IMG_8307

2015-07-21-13-57-2877-
Autorski projekat Mirana Kurspahića

Igraju: Mirela Videk, Iskra Jirsak, Mia Biondić, Ivan Bošnjak, Miran Kurspahić

Živimo u vremenu kad je gotovo svaki segment našeg delovanja temeljno estradiziran. Lavina reality projekata, retardiranih kvizova, Big Brothera, Farmi, Story supernova ultra điha-điha multitalent show-ova, Hrvatska traži zvezdu, Hrvatska traži sebe, Hrvatska traži smisao postojanja, odavno je već preplavila „Lijepu našu“ i ostavila trajne posledice. Ostavila je pogubnu ideju instant slave, ideju koja je posve neprimetno, ali istovremeno perfidno izmenila sastav vrednosti i razvila kult površnosti. Pristajemo li svesno na manipulaciju? Pristajemo li na dijaboličnu igru „How low can we(you) go“?

Upravo iz ovih premisa rađa se ideja o dijaboličnom castingu za fiktivnu emisiju u kojoj bi se do krajnjih granica testirao očaj i spremnost odabranih da učine sve što se zahteva od njih. I sve to uz publiku u živo, koja i sama u jednom trenutku dolazi u poziciju moći, poziciju u kojoj se jasno ocrtava njihova glad za spektaklom, njihova spremnost za kontrolisanim sadizmom. Empatija, ako se i pojavi, slučajna je i prolazna. Kurspahić je ovde “Veliki brat”, onaj najokturnije vrste. Njegove ideje na sceni su sjajno prevele u život tri glumice: Dunja Fajdić, Iskra Jirsak i Sanja Milardović, a u ulozi snimatelja Ivan Bošnjak.

Ukratko: pogledajte dokaz da teatru ne trebaju scena i kostimi već hrabrost, pamet i vrhunsko umeće.

NAGRADE:
• Nagrada za najbolju glumicu Dunji Fajdić na Festivalu mladog glumca, ZAPLET 07.
• Nagrada za najbolju predstavu festivala na IV. Bobijevim danima smijeha
• Nagrada Hrvatskog glumišta Iskri Jirsak za najbolju mladu glumicu u sezoni 2013./’14.
• Na 38. Danima satire Fadil Hadžić, nagrada Sabrija Biser za najbolju mladu glumicu Mireli Videk
• Velika liska za najbolju glumicu Mireli Videk na Mostarskoj lisci 2015.
• Na 19. Hercegnovskim aprilskim svečanostima nagrada „Miloš Šami“ za najbolju predstavu;

Možda Vam se svidi i