Tradicionalna manifestacija „Sremačko veče“, treću godinu zaredom, biće održana 25. novembra u 19 časova u restoranu „Beskraj” (Barutana) u Petrovaradinu.

Organizatori Duško Stanojević, Milan Papić i Goran Tankosić za sve Sremce i one koji se Sremcima osećaju, priređuju veče koje će odisati običajima i posebnošću koju taj krajolik nosi, uz najbolje tamburaše i sremački folklor, sremačke specijalitete, najbolja vina i rakiju.

– Srem je životni doživljaj, sasvim drugačiji – ističe jedan od predstavnika organizacionog odbora Milan Papić. – U zavisnosti od kraja u kojem živimo, takvi smo. Posebna je to osobina Srema, vrlo smo srdačni, gostoprimljivi, imamo nešto što je radost, ne samo sremačka nego celog sveta, a to je vinogorje širom Evrope i sveta poznato, nastalo kada je rimski car Prob na ove prostore doneo vinovu lozu. Dakle, mi slavimo jedan običaj življenja, specifičan za Sremce. Ovo je treća godina i želimo da ga obeležimo kako to u današnje vreme priliči, na kulturno-obrazovni, kao i kulturno-zabavni način.

Po rečima organizatora, biće i poezije o Sremu, dobrih sremačkih anegdota i viceva o Sremcima, a program će voditi nadaleko poznati voditelj, takođe Sremac, Boško Negovanović. Odigraće se i jedan performans – prikaz pravog sremačkog svinjokolja. Među gostima će biti i izuzetno znameniti Sremci, koji su obeležili jedan period i dali značajan pečat svom kraju, a i šire. Tako će ovo veče ulepšati umetnici Mira Banjac i Aleksandar Berček, a takođe će tu biti i nekadašnji direktor lista „Dnevnik“ Jovan Smederevac, nekadašnji predsednik Vaterpolo kluba „Vojvodina“ i direktor reprezentacije Srbije, danas selektor rumunske reprezentacije Dejan Stanojević, jedan od značajnih arhitekata s ovih prostora Mirko Krstonošić, koji je prepoznatljive tragove ostavio po Novom Sadu i šire, političar Boško Krunić, fudbalski trener Milorad Kosanović i pukovnik Miroslav Španović, potpredsednik Saveza penzionera Srbije. Među pokroviteljima je i Opština Beočin sa svojim predsednikom Mitrom Milinkovićem i funkcioner Luka Apić iz Suseka koji se takođe svesrdno zalaže za to da manifestacija uspe.

Ulaznice po 1.500 dinara, s konzumacijom jela i pića u beskraj, kao što i samo ime restorana govori, mogu se rezervisati putem telefona 021/452-341 i 063/517-843 turističke agencije „International line“, koja se nalazi u tržnom centru „Pariski magazin“, Ulica kralja Aleksandra 12.

B. Pavković

Izvor/foto: dnevnik.rs

Možda Vam se svidi i