Sremska Mitrovica – Festival besedništva u Sremskoj Mitrovici, sa propratnim nazivom „SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI“, je manifestacija koja ove godine puni četvrt veka postojanja. Dakle, u subotu, 26. novembra, biće održan jubilarni, 25. Festival besedništva u Sremskoj Mitrovici. Mitrovačko Pozorište još jednom će biti mesto besedničkog nadmetanja koje će početi u 19 časova.

Ovogodišei Festival, po Odluci članova Odbora Festivala besedništva, revijalnog je karaktera. Kao besednici, nastupiće odabrani pobednici sa prethodnih Festivala, po izboru Odbora Festivala.
Nastupiće 13 besednika u dve kategorije, besednici koji će govoriti autorsku besedu i oni koji će govoriti besedu drugog autora.

plakat-b2-festival-besednistva-2016-crveni-novi-1

Sa autorskom besedom će se predstaviti: Gligorije Marković – Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu, Olivera Ševo – Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Stefan Dragićević – Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, Uroš Pavlov – Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Radovan Perović – Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Nikola Radmanović – KPZ Sremska Mitrovica.

Besednici koji govore besedu drugog autora su: Miloš Cvetković – Internacionalni Univerzitet u Novom Pazaru, departman u Nišu, Milan Milutin – Dramsko-recitatorki studio Kulturnog centra Vrbas, Anđelika Simić – Akademija umetnosti Novi Sad, Marija Knežević – Fakultet umetnosti Priština- Zvečani, Radovan Seratlić – Dramsko-recitatorski studio Kulturnog centra Vrbasa, Nikola Stanković – Centar za kulturu „Sirmijumart“ i Klara Pakai Ferenc – KPZ Požarevac.

U muzičkom delu nastupiće naša poznata operska diva Jadranka Jovanović, a organizator Festivala, Ustanova za negovanje kulture Srem, pripredio je i umetnički program povodom dvadesetpetogodišnjice postojanja.

Podsećanja radi, reč je o manifestaciji koja podstiče vraćanje besedništva kao predmeta u mnoge škole i fakultete u zemlji, a lepu reč vraća na mesto koje joj i pripada. Ovaj Festival neguje kulturu reči i izražavanja, a njegov moto je „svetlost reči“. Festival je osnovan sa ciljem negovanja retorike, odnosno besedništva i nastupaju srednjoškolci, studenti, glumci, pravnici, vojna i sveštena lica predstavljajući svoje institucije.

 

Prvi festival besedništva održan je 17. septembra 1992. godine. Zvukom fanfara i arijom Himne Festivala, čuvene Pindarove Prve Pitijske ode koju je otpevao Gradski hor „Sirmium cantorum“, pred 3.000 gledalaca, sve je vraćeno unazad i vreme i ljudska misao. Beogradski retori i poznati glumci: LJuba Tadić, Mira Banjac i Stevo Žigon bili su i Sokrat i Isidora Sekulić i Robespjer. Taj Festival imao je isključivo revijalni – teatralni karakter.

Tokom dugog niza godina održavanja Festivala besedništva, u revijalnom delu učestvovali su naši najeminentniji glumci, vrsni besednici: Miša Janketić, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Petar Kralj i mnogi drugi.

pozivnica-lux-verbi-2016-nazad

You may also like