Sezoncima će se uskoro obavezno regulisati radni status

Od strane Ozon
0 komentar

Iako se ne može precizno reći koliko se sezonskih radnika angažuje u proseku godišnje, procenjuje se da ih je, prevashodno u poljoprvredi, između 60.000 do 100.000.

Uskoro će, kako stoje stvari, i njihov radni status biti zakonski regulisan, odnosno planira se uvođenje vaučera, koji će onima koji ih koriste obezbediti pravo da im se obračuna radni staž. Naime, priprema se zakon o sezonskim poslovima kojim će biti regulisano to područje rada, a uvođenjem vaučera biće zaštićena prava radnika i obezbeđeno poštovanje propisa.

Do kraja godine očekuje se radni nacrt tog zakona, koji će potom ići na javnu raspravu. On je ukazao da je formirana Radna grupa i da je u toku usaglašavanje zakonskih rešenja sa drugim zakonima, pre svega iz oblasti socijalnog i zdravstvenog osiguranja, te zakonima iz oblasti poreza i doprinosa.
Cilj donošenja ovog zakona je zaštita sezonskih radnika i odnosi se na sve one sa kojima poslodavci nisu imali interes da zaključuju ugovor o radu već su radili na crno ili su se na drugi način dovijali kako da to bude u skladu sa zakonom.
Agencije neće moći da koriste sistem vaučera

Rad agencija za privremeno zapošljavanje takođe će biti regulisan posebnim zakonom i očekuje se do kraja godine. On predviđa da agencije sa zaposlenima sklapaju ugovor na neodređeno ili određeno vreme i onda ih upućuju na rad kod drugog poslodavca. Agencije neće moći da koriste sistem vaučera, s obzirom na to da moraju angažovati radnike po ugovoru o radu.

O iniciranju zakona čitajte više OVDE

Izvor/MojNoviSad

Možda Vam se svidi i