Sremska Mitrovica – Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović prihvatio zahteve vlasnika plantaža i hladnjača koji upošljavaju značajan broj sezonaca, da inicira donošenje zakona kojim će se sistemski regulisati angažovanje sezonskih radnika.

Sve veća voćarska, povrtarska i proizvodnja duvana u Sremu, kao i najavljeno otvaranje niza stočarskih farmi u kojima će se angažovati veliki broj sezonskih radnika, otvara i pitanje legalnog zapošljavanja sezonaca, koje, zbog obimne administracije, mnogi poslodavci angažuju „na crno“. Nedimović je prihvatio zahteve vlasnika plantaža i hladnjača da inicira donošenje zakona kojim će se sistemski regulisati angažovanje sezonskih radnika kojih je, samo u poljoprivredi Srbije, između 70.000 i 100.000.

Nedimović objašnjava da treba primeniti iskustva evropskih zemalja i jednostavnim sistemskim zakonom zaštititi položaj i prava sezonskih radnike, a poslodavcima omogućiti isplativo legalno zapošljavanje sezonaca.

bugarski-radnici-u-spaniji

„U našem okruženju, već u Hrvatskoj koja je u Evropskoj uniji, postoji model kako se ovo može rešiti putem jedne markice koja štiti radnike na plantažama i pruža im zdravstveno i osiguranje u slučaju invalidnosti. Istovremeno, kupovinom markica poslodavci izlaze iz „sive zone“ i nemaju problema sa inspekcijama. Na ovaj način bi se značajno povećao priliv sredstava u budžet, deo poslovanja bi se iz „sive zone“ preselio u legalne tokove, a sezonski radnici bi imali sigurnost“, kaže Nedimović i dodaje da bi novi sistemski zakon o sezonskim radnicima uredio oblast koja je i velika razvojna šansa za Mitrovicu i Srem.

„Mi očekujemo podizanje novih velikih plantaža voća na Fruškoj gori, ali i izgradnju novih svinjogojskih farmi za potrebe novog „Mitrosa“. Svi ti privredni subjekti će periodično angažovati sezonsku radnu snagu i želimo da radnici budu zaštićeni, a da poslodavce oslobodimo nepotrebne administracije. Zbog ogromne administracije oni sada rizikuju i upošljavaju ljude „na crno“, beže u „sivu zonu“ i ulaze u velike probleme. Zato ćemo kod ministarstava privrede i rada inicirati usvajanje novog zakona, ali ćemo za ovaj sistemski zakon tražiti i podršku nevladinog sektora“, rekao je Nedimović za Radio Novi Sad.

Po njegovim rečima, ovaj problem sa sezonskim radnicima nije karakterističan samo za Srem, već je prisutan na teritoriji čitave Srbije. Po nekim procenama, na sezonskim poslovima u poljoprivredi Srbije se angažuje između 70.000 i 100.000 radnika.

„Važno je da smo prepoznali inicijativu poslodavaca koji angažuju sezonsku radnu snagu, a podršku za donošenje novog sistemskog zakona tražićemo i od Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj“, zaključio je on.

Izvor: RTV

Možda Vam se svidi i