Regulatorna reforma: Kraće i jednostavnije procedure

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas su u Gradskoj kući gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Đorđe Staničić potpisali memorandum o saradnji na projektu “Regulatorna reforma”.

Grad Sremska Mitrovica je pozvan da učestvuje na projektu kao primer dobre prakse, a pored Mitrovice partner u projektu je i opština Lučani.

Očekivani efekti projekta „Regulatorne reforme“ su:

1. Smanjenje administrativnih prepreka
2. Povećanje ekonomske efikasnosti privrede kroz uštede u direktnim i indirektnim troškovima
3. Uspostavljanje održivog sistema donošenja kvalitetnih propisa u budućnosti
4. Efikasniji, jednostavniji i jeftiniji birokratski sistem
5. Unapređenje transparentnosti regulative, kao doprinosa smanjenju mogućnosti korupcije

“Mi smo kao lokalna samouprava već duži niz godina prepoznati od strane određenih organizacija kao loklna samouprava koja maksimalno pokušava da uprosti procedure, da ispoštuje sve zakonske propise i ova saradnja će nam omogućiti da nastavimo tim putem kojim smo krenuli. Mi ustvari želimo da standardizujemo procese u našoj upravi, da imamo jasne procedure kako se postupa po određenim predmetima, jednostavo želimo da naši građani lakše i brže ostvaruju svoja prava”, rekao je nakon potpisivanja momoranduma gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader. On je dodao da će saradnja sa SKGO u velikoj meri pomoći u toe i da se nada da će po završetku projekta samouprava Grada Sremska Mitrovica biti još efikasnija, bolja i građanima pristupačnija.

Kako je prilikom potpisivanja memorandum rekao gospodin Staničić, Sremska Mitrovica kao jedan od stalnih članova SKGO je odabrana za partnera u projektu zato što je i do sada bila dobar primer prakse.

“Danas smo potpisali memorandum o saradnji na zajedničkom radu na pojednostavljivanju administrativnihh procedura, ideja je da se praktično sve administrativne procedure koje se odnose na građane i privredu dovedu na optimalan nivo, znači da budu potpuno prilagođene potrebama korisnika s jedne strane, a s druge strane da se skrate koliko je to moguće”, rekao je Staničić. On je dodao da je do sada prepoznato 199 procedura koje će u narednom periodu biti obrađene i pojednostavljene.

Staničić je još rekao da će se kroz saradnju sa Sremskom Mitrovicom koja ima više uprava i sa opštinom Lučani koja ima samo jednu upavu dobiti uvid i realna slika šta to treba lokalnim samoupravama u Srbiji.

Projekat “Regulatorna reforma” finansiran je od strane Kraljevine Švedske, a uz podrški Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

You may also like