Predstavnici Kanarskih ostrva na Srem folk festu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na ovogodišnji Srem folk festu koji će se održati na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici od 11. do 14. avgusta nastupiće i Pevačko plesni ansambl iz Inhenija – Inhenio, ŠPANIJA (Gran Kanarija).

Pevačko plesna grupa iz Inhenija nastala je davne 1940. godine, sa sa željom da se oživi i revitalizuje kanarski folklor, koji je tih godina bio zapisan jedino u glavama starih seoskih meštana.

aaaaa

Od samog osnivanja akcenat su stavili na dostizanje dva cilja: sačuvati od zaborava tradiciju starih običaja i kroz pesmu i igru prikazati ih celom svetu.

Uz školu folklora, pri ovom ansamblu deluje i škola rukotvorina, gde mladi polaznici uče stare zanate i upotrebu starih, tradicionalnih oruđa i alata.

bbbb

Svake godine, još od 1992. godine, pripremaju i realizuju specijalni Božićni festival koji se održava na Trgu “La Kandelaria” na Badnji dan.

Od 1995. godine, na inicijativu ansambla, Savet opštine Inhenio organizuje Internacionalni festival folklora koji okuplja ansamble širom sveta, a od 1997. godine i festival tradicionalni narodnih igara “Baile de Taifas”.

Centar za kulturu „Sirmiumart“

Možda Vam se svidi i