Sremska Mitrovica – Ova grejna sezona će po svemu sudeći biti skuplja nego prošla, bar za one koji se greju na ugalj.

Kako pišu “Večrnje novosti” u avgustu mesecu „Kolubara“ je po nalogu Elektroprivrede Srbije (EPS) promenila način prodaje lignita i tako direktno poskupela do 10 odsto sušeni ugalj, 15 odsto sirovi i čak 25 odsto ogrev iz „Kostolca“.

Iz sremskomitrovačkog stovarište “Mezgraja” kažu da je vrlo realno da će doći do korekcije cena u narednom periodu. Uglja ovo stovarište uvozi iz Bosne i Hercegovine, ali i tamo su pojedini baseni izvršili korekcije cena tako da poskupljenje uglja najavjuju, ali ne preciziraju koliko će ono iznositi. Za sada u tom stovarištu kameni ugalj namenjen za centralno grejanje može se kupiti za 12.000 dinara po toni, odnosno od 7.500 do 12.000 za driveni ugalj namenjen običnim, manjim pećima u domaćinstvima.

O poskupljenju u stovarištu “Žar” u Sremskoj Mitrovici kažu da još uvek ne razmišljaju puno. Korigovaće cene tek ukoliko budu primorani, jer kako kažu, i trenutne cene su visoke za veliki broj Mitrovčana.

U ovom stovarištu tona sušenog uglja može se kupiti za 12.500 dinara, odnosno 8.200 dinara je tona uglja iz „Kolubare“ i 8.600 tona iz „Kostolca“.

You may also like