Nov rendgen aparat za mitrovačku Opštu bolnicu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Povodom zvaničnog početka rada Službe za dijagnostiku u novim prostorijama sa novom opremom danas su Opštu bolnicu Sremska Mitrovica posetili pokrajinski sekretar za zdravstvo, dr. Zoran Gojković i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljko Kovačević. Njih su u mitrovačkoj bolnici dočekali direktor bolnice dr Živko Vrcelj i Milica Todić , načelnica Službe za radiološku dijagnostiku.

Služba za dijagnostiku sada se nalazi u kompletno renoviranim i adapriranim prostorijama opremljenim klimatizacionim i ventilacionim i novim elektro instalacionim sistemom. Radove na renoviranju i adaptaciji prostorija finansirala je Opšta bolnica sopstvenim sredstvima u iznosu od 2 miliona dinara. U jednoj od nove tri prostorije smešten je takođe nov rendgen aparat, dok su u druge dve prostorije smešten komandni sistem i centar za digitalizaciju slike. Nov rendgen aparat sa pratećim sistemima obezbeđen je sredstvima Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine u vednosti od 8.52 miliona dinara. Reč je o pokretnom rendgen aparatu novije generacije prevashodno namenjenom za dijagnostiku ležećih pacijenata kojima će pregled biti obavljan bez potrebe za ustajanjem.

IMG_1097

„Puštanjem u rad novog rendgen aparata i adaptacijom prostorija koje su potrebne za rad same službe znatno će se popraviti kvalitet usluga koje pruža Služba za rendgensku dijagnostiku svojim pacijentima. Mi smo zahvalni Upravi za kapitalna ulaganja kao i Pokrajinskom sekreterijatu za zdravstvo na sredstvima obezbeđanim za kupovinu novog aparata“, rekao je direktor Opšte bolnice doktor Vrcelj.

On je dodao da su liste čekanja u mitrovačkoj bolnici znatno manje nego u Novom Sadu i Beogradu , ali da će nabavnka ovog novog preparata tu listu još smanjiti.

„7. oktobra 2008. godine je novim planom mreže fromira Opšta bolnica Sremska Mitrovica, uskoro je osam godina kako ona postoji, ovde je zaposlenho 1.000 ljudi. Obavi se 250.000 specijalističkih pregleda tokom godine, leči se 7.500 ležećih pacijenata i ova Opšta bolnica je žila kucavica Sremskog regiona, odnosno za 350.000 građana Srema s toga je veoma bitno i značajno da ona ima dobru medicinsku oprema kako bi mogla da pruži adekvatnu kako dijagnostiku, tako i lečenje pacijenata. S tim u vezi će Pokrajinski sekreterijat za zdravstvo i Pokrajinska vlada u narednom periodu učiniti sve napore da se što bolje i kvalitetnije ova zdravstvena ustanova opremi“, prilikom poesete Opšte bolnice rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo, dr. Zoran Gojković.

Gojković je rekao da će novi rendgen aparat zameniti stari koji je korišćen poslednjih 36 godina kao i da je za narednu godinu u planu nabavka novog i CT aparat za mitrovačku bolnicu čime bi se značajno unapredio rad i kvalitet dijagnostike i smanjio broj odlazaka pacijenata iz Srema u Novi Sad i Beograd.

„Što se tiče Uprave za kapitalna ulaganja u sremskomitrovačku bolnicu do sada je uloženo više od 100 miliona dinara, odnosno 59 miliona je izdvojeno za adaptaciju Interne bolnice i 45 miliona za opremu. Mi ćemo sigurno u budućnosti nastaviti da ulažemo u zdravstvo uz pomoć Pokrajinske vlade, a u saradnji sa pokrajinskim sekretarijatom. Stav Pokrajinske vlade, ali i ostalih relevantni učesnika vlasti jeste da se u zdravstvo posebno ulaže kako bi Vojvođani imali što bolju zdravstvenu zaštitu“, rekao je direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljko Kovačević.

Milica Todić , načelnica Službe za radiološku dijagnostiku objasnila je da će nov rendgen aparat služiti prvenstveno za snimanje pacijenata u ležećem položaju, u ležećem krevetu, ili kolicima i to mahom bolničkih, traumatizovanih i nepokretnih pacijenata.

„Ovaj nov aparat će nam omogućiti da sve pacijente, pa i one teške i nepokretne jednostavnije i lakše snimamo“, rekla je Todić i dodala da će sa novim aparatom dijagnoza bolesti biti preciznija i bolja.

U Službi za radiološku dijagnostiku mitrovačke bolnice godišnje se uradi blizu 37.000 rendgen dijagnostičkih procedura.

Možda Vam se svidi i