Nov laparoskopski stub u sali za ginekološke operacije

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovca – U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, u operacionoj ginekološkoj sali, od nedavno je u funkciji nov laparoskopsko-histeroskopski stub. Reč je o savremenom uređaju, čija nabavka je obezbeđena sredstvima Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, Vlade Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, u vrednosti, od oko 15 miliona dinara.

„Ovaj uređaj poslednje generacije, koristi se za ispitivanje lečenja steriliteta, u postupku pripreme za vantelesnu oplodnju i za ispitivanje lečenja dobroćudnih i zloćudnih tumora ginekoloških organa i prvi je uređaj u zemlji, koji automatski odvaja tkivo,potrebno za analizu i time znatno skraćuje proceduru,a povećava bezbednost i sigurnost pacijenta“- objašnjava Prim.dr Dragan Malobabić, načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo, i dodaje da su prednosti novog uređaja višestruke, kako za pacijenta,tako i za hirurga, jer sa dva ekrana i u tri dimenzije, moguće je nesmetano pratiti sam tok operacije. Dr Malobabić posebno ističe benefit u smislu uštede antibiotika, jer korišćenje ovog uređaja ne zahteva upotrebu antibiotika.

Ginekološko odeljenje Opšte bolnice Sremska Mitrovica vodeće je u zemlji, u oblasti laparoskopske hirurgije, sa procentom ovakvih intervencija, većim od 50%, a svi lekari u službi osposobljeni su za rad na ovom aparatu. Četiri ginekologa su i laporoskopski instruktori .

„Bolnica u Sremskoj Mitrovici, u poslednjih 25 godina,prepoznatljiva je po manje invanzivnim operativnim tehnikama u svim hirurških granama koje su ovde zastupljene, a prva endoskopska laparoskopska ginekološka operacija, uspešno je urađena, još 1991.godine .Zanavljanje aparature i uređaja u mitrovačkoj bolnici, između ostalog, prioritet je i višegodišnja praksa, jer uz visoko obučen stručni medicinski kadar i uređen prostor, nedvosmisleno doprinosi bržem, efikasnijem i kvalitetnijem lečenju obolelih. Cilj lečenja je što kraće zadržavanje pacijenata u bolnici, brži oporavak i vraćanje normalnim životnim tokovima, što nabavka novog laparoskopsko-histeroskopskog stuba za operacionu ginekološku salu, svakako omogućava.“ izjavio je direktor mitrovačke bolnice, Prim.dr Miroslav Kendrišić.

Izvor: obsm.rs

Možda Vam se svidi i