Ministar Vulin posetio Centar za socijalni rad „Sava“: Dodeljeni sertifikati gerantodomaćicama i domaćinima

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović zajedno sa gradonačelnikom Sremske Mitrovice Vladimirom Sanader juče su posetili Centar za socijalni rad “Sava“ u Sremskoj Mitrovici.

Tom prilikom ministar Vulin je direktorici Centra Snežani Stanisavljević uručio licencu za pružanje usluge pomoć i nega u kući, a sertifikate za rad gerantodomaćicama i domaćinima uručio je gradonačelnik Sanader.

14975861_1772498856336389_1491284481_o

„Uslugu pomoći u kući i nege pružamo našim ostarelim sugrađanima još od osamdesete godine prošlog veka. Sve do 2006. godine uslugu smo pružali ostarelim sugrađanima samo po gradskim mesnim zajednicama , a od 2006. nju pružamo i sugrađanima koji žive u selima. Trenutno imamo 130 korisnika ove usluge, njima uslugu pruža 16 gerantodomaćica i domaćina, a svi oni su prošli akreditovan program obuke i dobili odgovarajuće sertifikate od Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu“, rekla je Stanisavljević i dodala da je i Centar sada kao pravno lice zvanično dobio licencu za pruženje usluge pomoć u kući i nega ostarelih lica koja garantuje kvalitet pruženih usluga.

Ministar Vulin prilikom obilaska Centra i dodele licence i sertifikata kratko je rekao da se proces licenciranja usluga u Srbiji ubrzava i da je to izuzetno bitno iz razloga što kvalitet usluga u sistemu socijalne zaštitete na teritoriji Republike Srbije mora biti u potpunosti izjednačen i u skladu ne samo sa zakonom, nego i sa svetskim standardima.

15007727_1772498806336394_1443899665_o

„Oni koji su nosioci naših licenci bez obzira iz koje oblasti su garancija da će se o našim korisnicima voditi briga na najvišem mogućem nivou, jer je Srbija veoma stroga kada je u pitanju davanje licenci i imamo veoma visoke standarde. Danas je nedelja, ali u sistemu socijalne zaštite nema radnih i neradnih dana, u sistemu socijalne zaštite koji se bavi ljudima postoji samo čovek kojem morate pomoći, čovek na čiju potrebu morate da odgovorite i mogu da kažem da sam ponosan na 2.100 zaposlenih u sistemu socijalne zaštite koji brine o čak 740.00 ljudi. Mi ni jedne sekunde ne kasnimo sa isplatom ni jednog jedinog prava i mogu sa sigurnošći da kažem da se u narednom periodu socijalna davanja neće smanjivati“, rekao je Vulin tokom jučerašnje posete.

On je dodao da je zadovoljan kvalitetom usluga koje pruža sremskomitrovački Centar za socijalni rad „Sava“, a da se to može zaključiti i po količini novčanih sredstava koja su ove godine opereljena za Centar iz transferskih sredstava.

„Sremska Mitrovica je ove godine dobila 7.951.000 dinara što garantuje da će sve postojeće usluge socijalne zaštite nastaviti da se sprovode, a da će budžet lokalne samouprave biti za tu sumu novca rasterećen“, rekao je Vulin.

14975769_1772498676336407_289036500_o

Sremsomitrovački gradonačelnik Sanader kratko je reko da je usluga pomoći u kući i nege od izuzetnog značaja za sve građane koji žive u staračkim domaćinstima prepušteni sami sebi i dodao da se nada da se broj korisnika ove usluge u budućnosti neće povećavati.

Centar za socijalni rad u Sremskoj Mitrovici postoji već 55 godina. Profesionalni tim stručnjaka zaposlenih u Centru svakodnevno izlazi u susret potrebama sve većeg broja ljudi koji se trenutno kreće oko 7.600 korisnika.

Pored usluge pomoć u kući i nega CSR „Sava“ pruža još niz drugih usluga kao što je socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, stanovanje uz podršku za mlade, savetovalište za brak i porodicu, medijacija, smeštaj u sigurnoj kući.

You may also like