Mitrovčani vole basket: Basket klub 3 na 3 SM

Od strane Ozon
0 komentar

Da je pet naočitih momaka dovoljno da se formira, a zatim i uspešno takmiči jedan klub, dokazao je Miloš Paravinić iz Mačvanske Mitrovice sa svojim “Basket klubom 3 na 3 SM”.

Na nagovor generalnog sekretara Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovice, Nemanje Crnića, Paravinić je 2015. godine okupio četiri momka koja polako, ali sigurno postaju sve poznatija imena u svetu basketa. Sveta koji će u Srbiji tek da se razvija.

13872626_10210025333810930_1820217060_n-2

Sedište kluba je i pored toga što on u nazivu nosi inicijale Sremske Mitrovice, ipak preko Save u takozvanoj Maloj Mitrovici. Njega čine predsednik Miloš Paravinić i igrači Đorđo Đorđić trenutno član KK “Srem” iz Sremske Mitrovice, Nikola Vasić iz Šapca koji je igrao u srpskim prvoligaškim i inostranim košarkaškim klubovima, a trenutno je član KK “Zlatibor” zajedno sa Stefanom Kojić i Aleksandar Saša Ivanović član OKK “Šabac”.

“Do ideje da osnujemo klub došli smo sasvim spontano, glavni da tako kažem krivac za to bio je moj veliki prijatelj Nemanja Crnić. Basket je dosta srodan košarci, ali ipak se dosta i razlikuje od nje, on se vezuje više za ulicu, beton, druženje što nekako ide uz sve nas u klubu. Krenulo je od ideje i priče uz kafu, a evo već sada smo učesnici po drugi put završnog turnira Srbije u basketu”, započinje Paravinić.

paravinic-milos

On objašnjava da je basket tek u povoju i to ne samo u Srbiji, ali da postaje sve popularniji i da se već u sportskim krugovima sve glasnije pominje kao olimpijska igra u bliskoj budućnosti.

“Imamo fantastične igrače, svi oni se košarkom profesionalno bave uspešno već godinama, ali prosto još uvek ne mogu da kažem da su i u basketu profi, jer sve je to još novo, sve se tek formira i razvija i liga i turniri, takmičenja”, objašnjava Paravinić i dodaje da se liga u kojoj oni nastupaju zove “3 na 3 Roda prvenstvo Srbije” ili Otvoreno prvenstvo Srbije u basketu 3 na 3.

Za basket u Srbiji je, po njegovim rečima, trenutno najvažnije omasoviti ga kako bi se iz kvantiteta izdvojio kvalitet, za koji on kaže da njegova ekipa već ima.

“Naš tim je izuzetno dobar, jer pored toga što ga čine kvalitetni igrači oni se međusobno jako dobro poznaju, tako da nam za osvajanje turnira ne predstava prepreku činjenica da nemamo zajedničke treninge. Ne mogu da kažem da smo osvajali puno turnira, ali da smo ih osvajali – jesmo”, priča Paravinić.

On dodaje da su se takmičili na turnirima i u zemljama regiona, pa su tako dva puta bili najbolji u Bosni i Hercegovini, odnosno u Ugljeviku i Loparama.

Sezona počinje u aprilu-maju, jer basket se igra tokom proleća, leta i početkom jeseni pretežno na spoljašnjim terenima. Turniri se mogu razlikovati od grada do grada, ali generalno postoje dve vrste turnira, oni koji se igraju za određene nagrade, novčane i robne ili kvalifikacioni turniri za učešće na završnom turniru u Beogradu. Klasičnih tabela u ovom sportu još uvek nema, bar ne u Srbiji, a često, nagrade na turnirima jesu učešće na nekim od takmičenja u inostranstvu.

“Zahvaljujući dobroj igri mi smo ove godine po drugi put obezbedili učešće na završnom turniru u Beogradu i to smo postigli zahvaljujući osvojenom drugom mestu na kvalifikacionom turniru u Zrenjaninu. Biramo na kojim turnirima ćemo nastupiti, jer imamo ograničen budžet. Od lokalne samouprave dobijemo određena sredstva, koja su realativno skromna i koja iskoristimo mahom za gorivo, ali pojavi se tu i poneki sponzor zahvaljujući kojem platimo kotizaciju za učešće na turnirima”, priča Paravinić.
Zajedno sa Sportskim savezom Grada Sremska Mitrovica prošle godine “Basket klub 3 na 3 SM” uspešno je realizovao i prvi turnir u basketu u našem gradu. Ove godine i pored velike želje to nisu uspeli da urade, ali Paravinić kaže da ima nadu da će naredne godine taj propust nadoknaditi i ponovo obradovati sve ljubitelje basket sa teritorije Sremske Mitrovice.

Basket se igra na jednom košu, mahom napolju, u sale se ulazi samo ukoliko su vremenski uslovi loši. Ne igra se na betonu već na posebnoj podlozi sa loptama veličine 6 koje koriste žene ili mlađe kategorije košarkaša. Nakon postignutog koša menja se posed lopte, faulovi nisu kao u klasičnoj košarci, malo je igra grublja, nema pojedinačnih ličnih grešaka, sve su ekipne. Šut sa linije tri poena računa se kao dva, sve ostalo se računa kao jedan koš. Igra se do 21 ili 10 minuta.

Možda Vam se svidi i