Sremska Mitrovica – U našem narodu duboko je ukorenjeno razmišljanje da bez obzira kolika je nemaština, koliko god da imamo, odnosno nemamo para slava, Božić i Uskrs se moraju proslaviti uz bogatu trpezu. Ukoliko je božićna trpeza bogata, takva će biti tokom cele godine, veruju Srbi.

Ipak i pored takvog razmišljanja, iz godine u godinu sve manja kupovna moć građana odražava se i na bogadstvo trpeze, pa je tako nekada nezaobilaznu pečenicu za Božić zamenio samo veći komad svinjetine ili jagnjetine, ribe na badnji dan je manje, a sa trpeze izostaju i sušeno voće i orasi.

bozicna trpeza

Za kupovinu praseta potrebno je izdvojiti više od 3.000 hiljade dinara, dok je za kupovinu jagnjeta potrebno izdvojiti i preko 5.000 dinara, i to sve u zavisnosti od kilaže. Upravo zbog toga, mnogi Mitrovčani ove godine odlučiti su da kupe samo veći komad mesa, plećku ili but.

Prema rečima nekih naših sugrađana, oni koji imaju rodbinu na selu, nekako su uspeli da ranije obezbede pečenicu za Božić, jer kako kažu ipak je to jedan od retkih dana u godini kada je cela porodica na okupu, svi provedu dva dana u kući, druže se, jedu, piju i bar tada ne treba da se štedi.

„Na selu, ljudi su već navikli da unapred odrede koje prase ili jagnje će poslužiti na trpezi za Božić, sve drugo može izostati, ali to nikako“, rekao je Slobodan iz Mačvanske Mitrovice.

U vreme božićnih praznika cene ribe koja se služi za Badnje veče je po pravilu nešto niža. U većim marketima za kilogram šarana treba da se izdvoji od 250 do 350 dinara, kilogram pastrmke se može kupiti po ceni od 400 do 500 dinara, cena brancina 1.100 do 1.150 dinara, a kilogram fileta lososa se kreće od 1.350 do 1.500 dinara. Pored ribe neizostavan je i pasulj prebranac, a za dezert suvo voće, med, orah, sitni posni kolači, što ponovo izuskuje još novca iz kućnog budžeta.

Dok je za Badnje veče trpeza posna, za Božić se jede supa, sarma, pečenica, razna predjela i kolači, pa kada se tome doda i cena pića, računica je da za božićnu trpezu treba izdvojiti i do 100ak evra, što je skoro i pola plate za neke Mitrovčane.

Uz mnogo razmišljanja i kalkulacija, pojedini Mitrovčani se odlučuju i za dozvoljene minuse kod banaka i kupovinu na odloženo plaćanje. Oni optimistični sebe teše rečima da februar kraće traje da će brzo martovska plata, pa će se prebroditi kriza.

„Januar je jedan od najtežih meseci za moju porodicu, pored novogodišnjih i božićni prznika proslavljamo i Svetog Stefana 9. januara, što nam je još jedan veliki trošak, trudimo se da smanjimo broj gostiju, ali to je jako teško, jer nam je familija velika“, rekla je Ljilja T. Iz Salaša Noćajskog.

Promet u radnjama se pred praznike poveća, više je kupaca, a i kupovine su veće, međutim ne u onoj meri koju očekuju i priželjkuju trgovci.

„Da preživimo mi ovaj januar, za dalje ćemo lako“, zaključije mitrovčani Živorad.

Možda Vam se svidi i