Sremska Mitrovica – Novom Uredbom o energetski zaštićenom kupcu koja je usvojena 30. decemra prošle godine predviđeno je da najsiromašniji potrošači struje i prirodnog gas stiču pravo na duplo veću potrošnju kilovata i kubika u toku 2016. godine.

Olakšice su predviđene za sve korisnike novčane socijalne pomoći i dečijeg dodatka, a zahtev za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca koji sadrži podatke o broju članova domaćinstva, ukupnim mesečnim prihodnima i primanjima domaćinstva, kao i imovno stanje nepokretnosti i prihodne o nepokretnosti potrebno mogu se podneti lokalnoj samoupravi već od 1. januara.

struja-tekst

Uslovi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca, odnosno ugroženog kupca je ostvaren mesečni prihod i to:
– do 13.595 dinara domaćinstvo sa jednim članom – ostvaruje pravo na 120 kilovata električne energije
– do 19.795 dinara domaćinsvto sa dva ili tri člana – ostvaruje pravo na 160 kilovata električne energije
– do 25.990 dinara domaćinstvo sa IV ili V članova – ostvaruje pravo na 200 kilovata električne energije
– do 32.684 dinara za domaćinstvo sa VI ili više članova – ostvaruje pravo na 250 kilovata električne energije

Jednočlano domaćinstvo koje ima prihod do 13.595,68 dinara može da dobije besplatno 120 kilovata, ali je dosad njegova potrošnja električne energije morala da bude maksimalno 240 kilovata. U suprotnom bi izgubio pravo na struju bez naknade. Sada takav dom može da „izgori“ 480 kilovata.

Kod dvočlane i tročlane porodice limit primanja je 19.795 dinara. Oni mogu da dobiju 160 kilovata gratis, ali bi njihova potrošnja struje morala da iznosi najviše 640 kilovata. Četvoročlano i petočlano domaćinstvo može da računa na 200 kilovata struje na poklon od države, ako imaju prihod do 25.990,25 dinara. Porodice sa šest i više članova mogu da dobiju do 250 kilovata besplatno, samo ako im primanja ne prelaze 32.684,20 dinara.

Novom Uredbom takođe je regulisano da pravo na besplatne kilovate mogu zatražiti i porodice, čijem članu obustava isporuke struje ili gasa može da ugrozi njegovo zdravlje i život.

Siromašnim građanima može biti umanjen i račun za gas za oktobar, novembar, decembar, januar, februar i mart. Domaćinstvo sa jednim članom ima pravo na 35 kubika plavog energenta mesečno, dvočlana i tročlana porodica na 45 kubika, a familija sa četiri i pet članova na 60 kubika. U socijalno ugroženim domaćinstvima sa šest i više članova država poklanja 75 kubika mesečno.

Možda Vam se svidi i