Sremska Mitrovica – Pre nekoliko dana u Srbiji su zabeležena prva četiri slučaja ovosezonskog oboljenja od gripa. U Sremskoj Mitrovici, kako je za radio Ozon potvrdila dr. spec. epidemiolog Marija Gadžurić, situacija je stabilna i ni jedan slučaj obojevanja od gripa do sada nije registrovan.

„Situacija u Sremu i Sremskoj Mitrovici je stabilna i uobičajena za ovaj period godine“, kratko je rekla dr Gadžurić.

Rizik od gripa je povećan kod hroničnih bolesnika, starijih ljudi, dece i gojaznih, doktori preporučuju vakcinaciju i do sada je potrošeno 85 odsto vakcina.

grip1

Grip se najčešće manifestuje visokom temperaturom, glavoboljom, jezom, drhtavicom i bolovima u mišićima, suvim kašljem i kijavicom. Pacijenti koji imaju ove simptome, posebno ako imaju neko hronično oboljenje, treba da se jave svom lekaru. Terapija je simptomatska (analgetici, antipiretici, vitamin C, dekongestivi) uz preporuku za unošenje puno tečnosti i mirovanje.

Mere prevencije su opšte i specifične:
Najvažnija specifična mera je vakcinacija protiv gripa, koju je najbolje obaviti u periodu oktobar – decembar dok je kasnija vakcinacija (januar/februar) dozvoljena ali ne garantuje zaštitu od virusa gripa koji tada počinju da cirkulišu ( za stvaranje imuniteta na vakcinu potrebno je dve do tri nedelje).

Opšte mere prevencije gripa obuhvataju:
– Pravilno odlaganje upotrebljenih maramica-nakon brisanja nosa ne držati maramicu po džepovima, u rukama ili u rukavu, već je odložiti u kantu za smeće
– Higijena ruku toplom vodom i sapunom, naročito nakon brisanja nosa i kijanja
– Ishrana bogata vitaminima i unošenje dovoljno tečnosti u organizam
– Redovno provetravanje i osunčavanje prostorija
– Redovno čišćenje, usisavanje i vlažno prebrisavanje podova
– Redovno čišćenje predmeta opšte upotrebe-mobilnih telefona, tastature kompjutera, miša, dečijih igračaka (krpene igračke pravi u veš mašini a plastične u toploj sapunici).

Možda Vam se svidi i