Gde da parkiraju osobe sa invaliditetom?

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Parking mesta u Mitrovici još uvek ne predstavljaju veliki problem, ali je sve više onih koji se žale na nedovoljan broj mesta za vozila kojima upravljaju invalidna lica, ali i na nepoštovanje propisa kada su ona u pitanju.

Kako je na svakom većem mitrovačkom parking prostoru izdvojeno nekoliko mesta za invalidna lica, za pretpostaviti je da ih ima dovoljno i da su planski raspoređena. Problem, međutim, nastaje kada njih zauzmu vozila koja na to nemaju pravo. Toga je sve više, pa čak i u blizini nekih zdravstvenih ustanova kao što je mitrovačka Opšta bolnica, gde je svakodnevno skoro nemoguće pronaći slobodno parking mesto za vozilo kojim upravlja lice sa invaliditetom jer se na njima nalaze vozila koja na to nemaju pravo.

Prema Odluci o budžetu grada koju je donela Skupština grada Sremska Mitrovica iz 2013. godine (Službeni list grada 14/2013), jasno je određeno ko može da se parkira ovim mestima. Iz Gradske uprave za socijalnu zaštitu kažu da postoje određeni kriterijumi za izdavanje kartice koja se postavlja sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla. Ti kriteriji su šezdeset odsto invalidnosti tog lica, da se mogućnosti parkiranja koriste isključivo kada to lice upravlja vozilom i da ima prebivalište na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Prema informacijama iz Parking servisa, u ovoj godini je izdato više od 200 kartica koje se izdaju na godišnjem nivou za vozila kojima upravljaju osobe sa invaliditetom i taj broj je u blagom porastu u odnosu na prethodne godine.

aaaa
Foto: Dragan Marković

Načelnik mitrovačke Komunalne policije Miroslav Jokić kaže da je ove godine bilo svega nekoliko prijava zauzimanja parking mesta za invalidna lica od strane onih koji na to nemaju pravo, ali da se nijedna nije odnosila na parking kod mitrovačke Opšte bolnice, apelujući na građane da prijave svaki takav slučaj na parkiralištima koji nisu u zoni naplate.

Posebnu teškoću predstavlja i to što su kazne, odnosno takse, kako ih naziva mitrovački Parking servis, za nepropisno zauzimanje mesta namenjena osobama sa invaliditetom koja se nalaze u okviru parkinga u zoni naplate (crvena, zelena i žuta) izuzetno niske, i kreću se od četiri do pet stotine dinara. Pa je sve što ostaje računanje na zdrav razum i razumevanje potreba osoba sa invaliditetom.

Možda Vam se svidi i