Sremska Mitrovica – Početak leta obično označava i povećan broj požara, odnosno intervencija spasilačko – vatrogasnog bataljona. Na (ne)sreću početak ovog leta obeležilo je dosta nestabilno vreme, pa se ni broj intervencija nije puno promenio u odnosu na pređašnji period.

Ono što je trenutno aktuelno jeste žetva za koju se svake godine vezuje veliki broj požara.

„Ovo je doba godine kada se broj požara poveća, jer žetva ječma je završena i poljoprivrednici su već krenuli sa žetvom pšenice, a pored žetve imamo period kada nastupaju vrući dani, kada je jako mala vlažnost gorive materije što samo po sebi ima posledicu da je izazivanje požara vrlo lako, kako izazivanje tako i širenje požara, pogotovo ako imamo uticaj vetra“, objašnjava Stevan Pejić, načelnik Sektora za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici.

On apeluje na sve ljude koji učestvuju u žetvi da se pridržavaju svih preventivnih mera koje se tiče zaštite od požara.

„Ono što je jako bitno jeste da sve radne mašine koje učestvuju u žetvi imaju protivpožarne aparate, takođe važno je da ako se radi na većim parcelama te parcele se izdele na manje požarne sektore, da se parcele prokosi i plugom ili tanjiračom taj prokošeni deo obradi tako da i ukoliko dođe do požara na jednom sektoru on se ne proširi dalje“, priča Pejić.

Načelnik dodaje da je zabranjena upotreba otvorenog plamena i pušenja prilikom žetve i podseća da je Zakonom o zaštiti od požara, članom 50 zabranjeno spaljivanje na otvorenom prostoru kako biljnih ostataka posle žetve, tako i smeća. Kazna za fizička lica koja krše ovaj Zakon kreće se od 10.000 do 50.000 dinara, dok za pravna lica ona može iznositi od 300.000 do 1.000.000 dinara.

On se kratko osvrnuo i na nevreme koje je u nedelju zahvatilo Sremsku Mitrovicu, Šid, Rumu i deo Stare Pazove, kada je spasilačko vatrogasni bataljon imao 24 intervencije.

„Od 24 intervencije samo jedna nije bila vezana za nevreme. Imali smo dva požara, 6 tehničkih intervencija, jednu tehničku intervenciju na sabraćaju i 15 crpljenja vode. Na ovim intervencijama bilo je angažovan 31 vatrogasac i 15 vozila“, objašnjava Pejić i za kraj dodaje da spasilačko – vatrogasni bataljon funkcioniše u najboljem redu i da je svakog trenutka u potpunosti spreman da reaguje u skladu sa novonastalom situacijom.

Možda Vam se svidi i